Hlavní obsah

Výstavbu na Vítězném náměstí Praha 6 podle místostarosty Stárka (ODS) vítá

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Na pozemcích mezi ulicemi Evropská a Jugoslávských partyzánů chce nyní stavět konsorcium firem Penta Real Estate, Kaprain Group a Sekyra Group, které pozemky od Vysoké školy chemicko – technologické (VŠCHT) koupilo.

Článek

Radnice Prahy 6 výstavbu v západní části Vítězného náměstí podle místostarosty šesté městské části Jakuba Stárka (ODS) vítá. Zástavba je podle něj dlouhodobě plánovaná a měla by dotvořit urbanistický koncept, jak ho navrhl ve 20. letech 20. století architekt Antonín Engel. Na pozemcích mezi ulicemi Evropská a Jugoslávských partyzánů by měly vzniknout zejména kanceláře a obchody.

„Máme zájem na tom, aby zde (na pozemcích u Vítězného náměstí) vznikla kvalitní architektura, která ještě více pozvedne tuto lokalitu a přinese užitek místním institucím a obyvatelům. U investora jsme si proto již dříve stanovili podmínku, aby podoba budoucí zástavby vzešla z mezinárodní architektonické soutěže,“ uvedl místostarosta Stárek, v jehož gesci je územní rozvoj a veřejný prostor v šesté městské části.

Konsorcium developerů koupilo zhruba za jednu miliardu korun pozemky o rozloze 20.122 metrů čtverečních, tedy převážnou část zastavitelné plochy tzv. čtvrtém kvadrantu Vítězného náměstí mezi ulicemi Evropská a Jugoslávských partyzánů. Ředitel komerční výstavby Penty Real Estate Pavel Streblov v tiskové zprávě v pondělí uvedl, že by měla vzniknout polyfunkční zástavba s dostatkem zeleně a veřejného prostoru. Podoba zástavby podle něj vzejde z mezinárodní architektonické soutěže. Developeři ji plánují vypsat během jednoho roku, realizaci pak předpokládají do roku 2028.

Část zástavby by měla být podle Penty i obytná. Praha 6 je proto podle svého místostarosty připravená s developery jednat o vzniku potřebných služeb a veřejné vybavenosti v lokalitě. Podle Stárka se počítá i se zachováním prostoru pro farmářské trhy, které se nyní na náměstí konají.

Vítězné náměstí vzniklo v roce 1925 a od té doby mělo několik názvů, například v letech 1952 až 1990 se jmenovalo Říjnové revoluce. Mezi Pražany se pro něj nicméně vžil název Kulaťák. Se zástavbou tohoto území počítá dlouhodobě i územní plán Prahy.

Reklama

Doporučované