Hlavní obsah

Výstavbu „Trumpovy zdi“ by mohla zaplatit elektřina ze solárních panelů, chtěl by je na ni umístit

Trump navrhuje na zeď podél hranic s Mexikem umístit solární panelyVideo: Reuters

 

Reklama

Donald Trump navrhl, aby se na zeď, která by oddělovala Mexiko a Spojené státy, umístily solární panely. Pomocí elektřiny, kterou by produkovaly, by pak stavbu financoval.

Článek

Stavba zdi na americko-mexické hranici budí diskuze nejen politické a etické, ale také finanční. Dosud není jasné, která strana by měla výstavbu zaplatit. Mexická vláda to striktně odmítá a záležitost považuje za výmysl amerického prezidenta. Ten teď přišel s překvapivým řešením.

Zeď by mohly pokrývat solární panely. Peníze z nich získané by financovaly její výstavbu. Takový návrh z „Trumpovy dílny" je překvapivý až šokující - v minulosti obnovitelné zdroje kritizoval a označoval je za neekonomické.

Zatím není jasné, kdo přesně by měl energii odebírat. Ve vzdálenosti 60 kilometrů od hranice žije velmi málo lidí a dovést elektřinu do míst, kde je potřeba, by stálo další miliardu dolarů.

Podle zdrojů blízkých Trumpovi prezident řekl, že o nápadu mohou zákonodárci mluvit, pokud nápad přisoudí jemu, uvádí server Axios. S myšlenkou umístit na zeď solární panely totiž v minulosti už přišla firma Gleason Partners z Las Vegas, která se jejich výrobou zabývá.

Prezident Trump by rád viděl zeď o výšce 12 až 15 metrů. Neměla by však stát po celé délce hranice s Mexikem, protože částečně země odděluje přirozená bariéra tvořená řekou Rio Grande. Zbytek hranice je však dlouhý 1 600 kilometrů.

Reklama

Doporučované