Hlavní obsah

Výstavu o Beethovenovi doplní partitury zapůjčené z Česka

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Lobkowiczké sbírky zapůjčí do Vídně tři hudební partitury Ludwiga van Beethovena. K připomínce 250. výročí narození slavného skladatele v tamním Uměleckohistorickém muzeu začne 29. září výstava, propojí výtvarné umění s hudbou.

Článek

Expozice propojí díla starých mistrů i moderních a současných umělců s hudbou a osobností světoznámého skladatele. Partitury z pražských Lobkowiczkých sbírek budou vystaveny společně s výtvarnými díly umělců, jako jsou Francisco de Goya, Joseph Mallord William Turner, Auguste Rodin a Rebecca Hornová. ČTK to sdělil mluvčí Lobkowiczkých sbírek Jan Pavelka.

Všechny zapůjčené partitury podle něj odrážejí Beethovenovu výraznou osobnost a jeho víru v myšlenky francouzské revoluce svobody a rovnosti. Balet Die Geschöpfe des Prometheus z roku 1801 vypráví příběh Titana Promethea, který ukradl oheň bohům Olympu, aby jej daroval lidem. Goetheho hra Egmont, ke které Beethoven napsal v roce 1809 scénickou hudbu, zobrazuje nizozemského šlechtice bouřícího se proti španělské okupaci vedené vévodou z Alby.

Třetím exponátem je originální partitura slavné Páté symfonie. Skladateli trvalo tři roky, než ji dokončil, přičemž ji začal psát zhruba ve stejné době, kdy zakončil práci na Třetí symfonii nesoucí název Eroica. Ta měla být původně věnována Napoleonu Bonaparte, ale poté, co se Francouz nechal korunovat císařem a zklamal tak ideály Velké francouzské revoluce, dedikoval Beethoven, který byl z tohoto aktu velmi rozčarován, Třetí symfonii Františku Josefu Maxmiliánovi, sedmému knížeti z Lobkowicz.

Všechny zapůjčené materiály jsou rukopisné orchestrální části. To znamená, že byly psány ručně, často zapisovatelem, a obsahují partitury všech nástrojů v orchestru. V případě Páté symfonie psal poznámky Beethoven osobně.

Lobkowiczké sbírky jsou jedny z nejstarších a nejobsáhlejších rodinných sbírek umění v Evropě. Sbírky byly zkonfiskovány za nacistické okupace a komunistického režimu. Na počátku 90. let 20. století je znovu získala rodina Lobkowiczů a zpřístupnila je veřejnosti. Sbírky zahrnují různé oblasti umění a vystavuje je v Lobkowiczkém paláci na Pražském hradě a v zámku Nelahozeves. Ve sbírkách jsou obrazy Bruegela, Canaletta, Cranacha, Rubense a Velázqueze, historické zbraně a brnění, středověké a renesanční umělecké předměty a dekorativní umění. Součástí sbírek jsou unikátní hudební nástroje a vzácné ručně anotované rukopisy největších skladatelů všech dob, včetně Haydna, Mozarta a Beethovena.

Reklama

Doporučované