Hlavní obsah

Vystavuje se nejdražší známka světa a lidé si mohou koupit její „kousek“

Podívejte se na nejdražší známku na světě. Vystavuje a rozprodává se v Londýně.Video: Jan Marek, AP

 

Reklama

Londýn se stal magnetem na filatelisty. Tamní sběratelský obchod vystavuje do půlky prosince „Monu Lisu“ mezi známkami. Jde totiž o nejdražší kousek na světě a zájemci se navíc mohou stát jejími podílovými vlastníky.

Článek

Pochází z roku 1856 a dodnes vystřídala 12 majitelů: včetně vraha, který ji nabízel u soudu jako protiváhu ke snížení trestu. Neúspěšně. A to i přesto, že je nejdražší na světě. Jednocentová purpurová poštovní známka známá jako Britská Guyana je sice chybotisk, ale svého druhu se dochovala jako jedna jediná. Před 165 lety ji z nouze vytiskla místní tiskárna v jihoamerickém Georgetownu, když se zpozdila dodávka známek z koloniální Británie.

Z nouze cnost. Dávala se na noviny

„Odhaduje se, že ji vyráběli pro místní noviny, kvůli její hodnotě jednoho centu, což znamená, že jich hodně zničili ihned po jejich použití. A také šlo o malý náklad, než do kolonie dovezli víc běžných známek. Takže to máte malý náklad, malou životnost a našla se dosud opravdu jen jedna. Takže je to absolutně unikátní,“ vysvětluje šéf obchodu, který známku letos koupil, George James pro agenturu AP.

Známku do půlky prosince vystavuje londýnský sběratelský obchod Stanley Gibbons poté, co ji v červnu koupil v newyorské aukci Sotheby's za 8,3 milionu dolarů. Utratil za ni tak o více než milion méně než její předchozí majitel, designér bot Stuart Weitzman, který za ní v roce 2014 zaplatil bezmála 9,5 milionu dolarů. A to i navzdory odhadům mnohem vyšší ceny sahající i k desítkám milionů.

Její cena sice klesla. Dost možná ale poroste

Dalšího vlastníka už mít Britská Guyana zřejmě nebude. Její hodnota i přesto patrně poroste. Stanley Gibbons známku totiž virtuálně rozdělil na 80 tisíc částí, které nyní prodává online při ceně 134,18 dolaru za kus, což je v přepočtu skoro tři tisíce korun. Po zakoupení prý nový podílový majitel obdrží všechny dokumenty o vlastnictví tak, jak to stanovuje anglické právo.

Pokud by londýnský sběratelský obchod prodal všechny části známky, utržil by asi 10,7 milionu dolarů. Takový krok ale v dohledné budoucnosti údajně nechystá. Chce si nicméně ponechat „významný ekonomický podíl“, který však podle jeho webových stránek neznamená „většinový“, a tedy kontrolní.

Příští rok v červnu však Stanley Gibbons plánuje otevřít rovněž virtuální prostor pro vzájemné překupování částí známky mezi jejími podílovými majiteli a chystá se i pro přijímání kryptoměn. Ke dnešku prodal přes 49 tisíc jejích „kusů“.

Našel ji kluk na půdě

Jednocentová purpurová známka vyobrazuje trojstěžňovou loď a je na ní také nápis Damus Petimus Que Vicissim, tedy: „Dáváme, co očekáváme, že se navrátí“. Její rozměry jsou 29 krát 26 milimetrů, a je tak i nejdražším předmětem na světě ve své váze.

Jediný známý exemplář Britské Guyany objevil v roce 1874 teprve dvanáctiletý žák v podkroví rodinného domu v Demeraře (dnešní Georgetown), hlavním městě státu Britská Guyana v Jižní Americe. Potvrzuje to i poštovní razítko ze 4. dubna 1856 na známce. Chlapec ji prodal za šest šilinků místnímu sběrateli, od kterého ji v roce 1878 koupil liverpoolský obchodník se známkami Thomas Ridpath za 120 liber. Ani ne do padesáti let její cena vystoupila k desítkám tisíc a koncem 20. století už i ke statisícům dolarů.

Reklama

Doporučované