Hlavní obsah

Výstavy v muzeu v Turnově připomenou historiky a Heckela

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Na známé osobnosti spojené s Turnovem jsou zaměřené dvě chystané výstavy tamního muzea, které začnou ve čtvrtek. Jedna je věnovaná historikům Josefu Pekařovi a Josefu Šimákovi a druhá fotografovi a horolezci Vilému Heckelovi.

Článek

ČTK o tom informovala mluvčí muzea Marcela Beranová.

Výstava spojená s historiky připomíná, že se oba narodili v Turnově před 150 lety. „Jejich osobnosti si připomeneme z poněkud netradičního úhlu. Je poměrně známo, že Josef Vítězslav Šimák psal básně, ale už méně se ví, že Josef Pekař byl nadšeným fotografem. A právě tyto dva jejich koníčky naše výstava návštěvníkům přiblíží,“ uvedla Beranová.

Především v období před první světovou válkou byl Pekař horlivým amatérským fotografem a fotoaparát míval při svých výletech Českým rájem často u sebe. „Největší část z jeho produkce zaujímají fotografie zachycující podobu různých stavení v okolních vsích a nezapře se ani Pekařův zájem o hrady Českého ráje. Především Kost a Trosky zachytil v desítkách pohledů z různých úhlů a během všech ročních období,“ uvedla mluvčí. První Šimákovy dochované verše jsou už z doby jeho studií na gymnáziu. „Psal verše epické i lyrické, z nichž některé dnes sice zavání už nemoderním patosem, ale mnohým nechybí vtip, úderná síla či romantická poetičnost,“ uvedla Beranová.

Retrospektivní výstava věnovaná Heckelovi byla původně už před dvěma lety v Západočeském muzeu v Plzni, konala se tam k 100. výročí jeho narození. „Výstava je dílem kurátorky Markéty Formanové ve spolupráci s rodinou Viléma Heckela a představuje jednotlivé části tvorby tohoto výjimečného fotografa v kontextu s jeho životní cestou, která skončila tragicky v roce 1970 při expedici na horu Huascarán,“ uvedla mluvčí turnovského muzea. Výstava bude v Turnově instalována v souvislosti s loni otevřenou stálou expozicí horolezectví. „A také jako předzvěst síně Viléma Heckela, jejíž realizaci v muzeu připravujeme,“ dodala Beranová.

Reklama

Doporučované