Hlavní obsah

Výstraha před silným větrem stále platí, proud už jde téměř všude

Foto: HZS Pardubický kraj

Ilustrační foto.

Reklama

Českem se v pondělí a v úterý prohnal orkán Sabine. Kvůli poruchám vedení bylo v pondělí v zemi bez proudu více než 300 tisíc domácností. Energetikům už se ale podařilo opravit všechny poruchy na rozvodné síti.

Článek

Energetici ČEZu už nyní odstraňují pouze poruchy na nízkém napětí, jde o jednotlivá popisná čísla, zejména rekreační objekty, uvedla mluvčí společnosti Soňa Holingerová.

„Aktuálně řešíme ještě poruchy na nízkém napětí, jedná se už jen o desítky domácností,“ uvedla mluvčí. Někteří až nyní zjišťují, že jim elektřina nejde, jak lidé přijíždějí na chaty, chalupy na samotě, dodala.

Na obnovení dodávky elektřiny pracovalo podle mluvčí na pět stovek pracovníků poruchových čet, dispečerů, pracovníků call centra i subdodavatelských firem. „Škody v současné době sčítáme, předběžný odhad škod na distribučním zařízení je 25 milionů korun,“ uvedla Holingerová.

V celém Česku platí výstraha na silný vítr do dnešních 18:00. Vítr by mohl podle meteorologů mít v nárazech rychlost až 70 kilometrů v hodině, na horách kolem 90 km/h.

Reklama

Doporučované