Hlavní obsah

Vystrčil k Zemanově zdraví: Máme 14 dní, pak jsme připraveni rychle reagovat

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Hostem Ptám se já byl předseda Senátu Miloš Vystrčil.

Reklama

Článek

Předseda Senátu požádal hradního kancléře Mynáře o informace, jaké jsou prognózy vývoje zdravotního stavu prezidenta Miloše Zemana. Jakou odpověď šéf Senátu čeká? A hrozí, že bude hlasovat o přechodu pravomocí?

Předseda horní komory parlamentu Miloš Vystrčil (ODS) byl hostem Ptám se já.

Prezident Miloš Zeman už několikátý den leží v nemocnici na jednotce intenzivní péče. Veřejnost netuší, jak vážný prezidentův stav je, ani to, kdy a jak bude schopen vykonávat svůj úřad. A množí se spekulace o tom, že zdravotní stav prezidenta je horší než hradní kancelář tvrdí. Podle ní totiž prezident zvládá z nemocnice řídit svůj úřad i sledovat veřejné dění.

I proto se šéf Senátu rozhodl požádat hradní kancelář o informace o prezidentově stavu. Právě na jejich základě - tedy v případě, že by prezident schopen vykonávat svůj úřad nebyl - by mohly komory parlamentu rozhodnout o přechodu jeho pravomocí na premiéra a předsedu Poslanecké sněmovny. „Já nechci zkoumat, jestli je pan prezident čilý, či není čilý. Já nechci zkoumat, jaké bere prášky, nejsem lékař a to není naše role. Je třeba k tomu přistupovat lidsky a citlivě, ale potřebujeme vědět, zda je schopen vykonávat úřad,“ vysvětlil šéf Senátu s tím, že o informace požádal dopisem Kancelář prezidenta republiky v pondělí a stále čeká na odpověď.

„Když funguje Kancelář prezidenta republiky a okolí normálně, tak pokud je pan prezident nemocný, tak sama informuje. Jasně, srozumitelně, tak aby nevznikaly pochybnosti, aby nevznikalo lidsky necitlivé prostředí,“ komentoval spekulace o Zemanově stavu Vystrčil s tím, že podle něj je stále čas na získání informací o způsobilosti prezidenta. Do té doby prý nechce další kroky Senátu komentovat.

„My jsme si řekli, že nebudeme naše další kroky popisovat. Nechceme tlačit nikoho ke zdi. Máme limitní termín dva týdny na to, zda tu odpověď dostaneme nebo ne, uvidíme, co se v tom období stane. Poté jsme připraveni reagovat velmi rychle,“ dodal.

O schůzku s hlavou státu požádal také lídr vítězné koalice Spolu Petr Fiala. Má se uskutečnit, až bude hospitalizovaný Miloš Zeman mimo jednotku intenzivní péče. Tedy podle slov hradní kanceláře „v pozdějším termínu“.

„Potvrzuji, že předseda ODS Petr Fiala požádal prezidenta republiky Miloše Zemana, prostřednictvím vedoucího KPR Vratislava Mynáře, o setkání. Pan kancléř již s panem prezidentem o žádosti předsedy ODS hovořil. Pan prezident souhlasí,“ napsal na Twitteru mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Hrozí podle předsedy Senátu komplikace v procesu sestavování vlády? A jak hodnotí komunikaci Hradu?

Poslechněte si rozhovor v úvodním audiu, ve své oblíbené podcastové aplikaci, nebo ve videu:

Spekulace o Zemanově zdraví? „Nedivím se, že způsob komunikace hradní kanceláře vzbuzuje pochybnosti,“ říká šéf Senátu Miloš Vystrčil.Video: Seznam Zprávy

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované