Hlavní obsah

Vystrčil je z Tchaj-wanu zpět v Praze. Narovnali jsme páteř Česka, řekl

Brífink předsedy Senátu Miloše Vystrčila po návratu z Tchaj-wanu.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) a další politici na tiskové konferenci okomentovali svou cestu na Tchaj-wan.

Článek

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) se v sobotu dopoledne vrátil z Tchaj-wanu do Prahy. Ke kbelskému letišti ho přišla přivítat a poděkovat mu více než stovka lidí. Členové delegace pak odjeli do Senátu, kde je čekalo povinné testování na covid-19 a tisková konference, na které zhodnotili svou misi.

Na tiskové konferenci Vystrčil řekl, že misi pokládá za úspěšnou a váží si podpory, které se jí dostalo. Dále popsal tři základní cíle, které si cesta kladla. Šlo podle něj hlavně o navázaní hospodářských a vědecko-výzkumných kontaktů nebo i kontaktů v oblasti inovací a modernizace.

Druhým splněným cílem podle Vystrčila bylo „narovnání páteře České republiky na důkaz toho, že je suverénní a samostatnou zemí“. Za třetí úspěch považuje logickou spolupráci s demokratickou zemí, k níž poznamenal, že tchajwanská důvěra je „neuvěřitelně vysoká“.

„Jsem s tou návštěvou spokojený, jsem spokojený i s tvrzeními, kterých se nám dostalo ze strany tchajwanských firem i politické reprezentace,“ dodal Vystrčil.

Lidé, kteří v sobotu přišli přivítat šéfa horní komory ke kbelskému letišti, měli transparenty s nápisy „Děkujeme“ a „My jsme Tchajwanci“. Někteří drželi vlajky ČR a EU.

Miloš Vystrčil se na Tchaj-wanu postupně setkal s hlavními politickými představiteli země, v parlamentu byl oceněn medailí za parlamentní diplomacii. Senátní delegaci na Tchaj-wan doprovázeli zástupci 36 českých firem, které jsou zaměřené především na moderní a pokročilé technologie.

Čeští podnikatelé, kteří byli součásti delegace, absolvovali na Tchaj-wanu podle předsedy Česko-tchajwanské obchodní komory Pavla Diviše kolem 280 schůzek s tamními protějšky. „Nejeli jsme si tam pro sliby, ale pro příležitosti. Slib nám nepomůže. Teď je na českém byznysu, abychom příležitosti zpracovali a přínos z nich udělali,“ řekl v sobotu novinářům.

Společnost Circular Energy, která se zabývá recyklací plastu, si už na Tchaj-wanu domluvila podle Diviše přímého distributora. Firma Veracity Protocol se s tchwajnskými partnery podle něho dohodla, že jim vytvoří aplikaci pro mobilní telefony, která dokáže rozpoznat padělané roušky. Na spolupráci se dohodla i s tiskárnou cenin. Firma TGS uzavřela dohodu o vývoji obráběcích strojů.

Reklama

Související témata:

Doporučované