Hlavní obsah

Vystrčil: Přesun Zemana na běžný pokoj by mohl ukončit debaty o článku 66

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Předseda Senátu Miloš Vystrčil.

Reklama

Šéf Senátu Miloš Vystrčil řekl, že pokud bude prezident Miloš Zeman přemístěn na běžný pokoj a nemocnice informuje, že je prezident schopný zastávat svůj úřad, nevidí důvod dál řešit aktivaci článku 66.

Článek

Dosluhující premiér Andrej Babiš během čtvrtečního pietního aktu na pražském Vítkově upustil střípek o zdraví prezidenta Miloše Zemana.

Odvolal se na slova Miroslava Zavorala, ředitele pražské Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN), kde prezident leží. „Já s ním (s ředitelem ÚVN, pozn. red.) pravidelně mluvím. Čekám, že pan prezident bude přeložen na normální pokoj, a potom budu mít příležitost ho navštívit,“ řekl premiér ve čtvrtek.

Zeman je nyní hospitalizován na Klinice anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny ÚVN, kam ho sanitka převezla v neděli 10. října ze zámku v Lánech. Seznam Zprávy se zeptaly předsedy Senátu Miloše Vystrčila, jestli by přesun prezidenta na běžné lůžko změnil něco v plánech parlamentu převzít část jeho pravomocí podle článku 66 ústavy.

Jak byste postupoval, kdyby byl prezident přesunut na běžný pokoj? Skončila by iniciativa ohledně aktivace článku 66?

Zaprvé je to dobrá zpráva, myslím si pro nás pro všechny. Už jsem několikrát řekl, že pokud by se pan prezident mohl vrátit ke svému výkonu plnohodnotného úřadu, že by to bylo jedině dobře a pro všechny by to byla nejjednodušší situace.

Do jaké míry bude případné přemístění prezidenta na standardní pokoj provázet i sdělení, že je schopen vykonávat svůj úřad, dneska nevím. Ale pokud by tomu tak bylo, tak to znamená, že bychom se tím už nezabývali, to je jasné. Musí ale existovat jasná informace, že je schopen vykonávat svůj úřad. Buď to může být lékařská zpráva, nebo to bude zřejmé z toho, že třeba vystoupí.

A budete při přesunutí prezidenta na běžný pokoj stále trvat na zprávě o jeho zdravotním stavu?

Ústřední vojenská nemocnice po dohodě s panem prezidentem začala informovat sama od sebe, takže to je za mě ideální stav – když dojde k oficiální informaci ze strany nemocnice se svolením pana prezidenta. Pokud by z té informace bylo zřejmé, že je schopen vykonávat svůj úřad, tak není potřeba dělat jakékoliv další kroky, to bych viděl za optimální, abychom se nemuseli doptávat.

Hlavní pozitivní výsledek vidím v tom, že začala normální informovanost o zdravotním stavu pana prezidenta. Pokud to bude pokračovat a my jako veřejnost budeme informováni – ne o tom, co mu je, jaké bere prášky, jakou má diagnózu, ale o tom, zda je, nebo není schopný zastávat svůj úřad –, tak potom si myslím, že nemusím psát žádný dotaz.

Iniciativa Senátu ohledně aktivace článku 66 by tím tedy zcela skončila?

Pokud by byla informace, že je v kondici, která mu umožňuje vykonávat své prezidentské pravomoci, tak – mluvím sám za sebe – nepovažuji za potřebné, abychom dělali další kroky.

Samotné přesunutí na běžný pokoj vám ale jako důkaz zlepšení zdravotního stavu nestačí. Chápu to správně?

Předpokládám, že přeložení na standardní pokoj a tak dále je rozhodně pozitivní informace. Teď vám ale neodpovím, zda to stačí, nebo ne. Za mě je to posun k lepšímu, který je nadějný.

Znovu opakuji, že je naprosto chybná úvaha všech, co si myslí, že pro Senát a Poslaneckou sněmovnu a pro její členy je lepší, když se musí doptávat a když musí přemýšlet o aktivaci článku 66. Pro nás je daleko lepší a jednodušší, když vše běží normálně a prezident funguje. To je přece jasné. My se jen snažíme plnit své povinnosti dané ústavou. Věřím, že nebude potřeba, abychom se znovu doptávali. Kdyby se toto podařilo, tak já budu spokojený. Přeji panu prezidentovi, aby se do té kondice co nejdříve dostal.

Reklama

Doporučované