Hlavní obsah

Vystrčilova novoroční premiéra: Státnický projev, ale poněkud mdlá podoba

Miloš Vystrčil měl svůj první novoroční projev. Vyvolal pochvaly i rozpaky.

Reklama

Šéf Senátu jako jediný z ústavních činitelů kritizoval vládu. Oproti prezidentu Zemanovi si myslí, že svou roli při zvládání pandemie nezvládla.

Článek

V opětovném přívalu vánočních a novoročních projevů vrcholných ústavních činitelů lze najít mnohé společné rysy. Tak jako se před rokem politici hojně vyjadřovali k problematice globálního oteplování či migrace, nyní jednoznačně dominuje téma pandemie covid-19.

Shodné jsou například i výzvy politiků, aby se v následujících měsících nechali lidé očkovat. Udělal to ve svém vánočním poselství prezident Miloš Zeman, stejně tak ve svých novoročních projevech předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) i předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO). Podobnou výzvu lze nejspíše očekávat od premiéra Andreje Babiše (ANO), který svůj projev k národu přednese večer.

Z úst politiků zaznívá také lítost nad skonem tisíců nakažených lidí, též výzvy proti štěpení společnosti. Toto bylo i hlavním a téměř jediným motivem celého letošního vystoupení Radka Vondráčka. Zcela zásadní rozdíl je vidět v pohledu na činnost vlády.

Zatímco Vondráček se tohoto tématu fakticky vůbec nedotkl, Zeman s Vystrčilem nyní prezentují zcela odlišné postoje. Prezident kabinet za činnost v koronavirové krizi v zásadě jen chválil, kritizoval činnost opozice a také médií. Vystrčil v nové roli druhého nejvyššího ústavního činitele Babišův kabinet podrobil kritice, byť ne úplně zdrcující.

„Na jaře jsme vyhráli první bitvu. Koupili jsme si čas. Ale bohužel jsme ho nedokázali zúročit a vláda zaspala v bitvě podzimní. Důsledek? Začali jsme o opatřeních vlády pochybovat. Důvěra se začala vytrácet,“ uvedl mimo jiné ve svém vystoupení.

Babišův kabinet nařkl i z populismu. Podle jeho slov v minulých měsících často rozhodoval tak, jak si lidé přáli. „Ale právě o tom je skutečná, nebo chcete-li pravá politika. V těžkých chvílích se pozná, kdo není pouhý populista a sběrač hlasů, ale kdo je skutečným politikem. Pozná se, kdo je ochoten vzít na sebe odpovědnost a rozhodovat správně a podle svého přesvědčení i za cenu hrozící ztráty popularity,“ uvedl také ve své premiéře Vystrčil.

Žádá vládu, aby se do budoucna mnohem více soustředila na předvídatelnost svých kroků, aby protiepidemický systém PES byl pro všechny čitelný. „Musí být tedy jasné, co dělá PES dnes a kam poběží zítra, pozítří nebo popozítří. A mělo by být také jasně řečeno, proč se tak děje,“ prohlásil též.

Vedle této kritiky ale také Vystrčil hovořil i o potřebě „táhnout za jeden provaz“ a neplivat po druhých.

Navzdory rázným slovům se Vystrčilův projev nesetkal s jednoznačně kladným přijetím. Zatímco hlavně opozice v něm vidí jediný skutečně státnický projev, mnozí komentátoři si všímají jistých technických nedokonalostí a přeřeknutí, vyplývajících z toho, že Vystrčil neměl čtecí zařízení. A také unavující podoby, kdy nakonec řečnil déle než prezident republiky.

Reklama

Doporučované