Hlavní obsah

Vystříkání nosu a neschválené léky. Perušič popsal, jak to bylo v Tokiu

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Plážový volejbalista Ondřej Perušič v Tokiu.

Reklama

aktualizováno •

Covidová aféra z olympiády v Tokiu stále žije. Svoji upřímnou zpověď zveřejnil plážový volejbalista Ondřej Perušič. Vážně v něm obviňuje Český olympijský výbor. Ten nařčení odmítá.

Článek

„Hlavní lékař výpravy Jiří Neumann se vší vážností nabízel blízkým kontaktům nakažených, že jim vystříká čímsi nos, dá jakési kloktání a výsledek testu na covid následně vyjde falešně negativní,“ svěřil se plážový volejbalista Ondřej Perušič serveru Bez frází. Pustil se do lékařů Českého olympijského výboru, za jejich konkrétní chování v Tokiu ale i za obecný postoj v dané situaci.

Sportovec přijel do Tokia pozitivní na přítomnost koronaviru, okamžitě mířil do karantény, nestihl kvůli tomu první zápas. „Propuštění z izolace jsem si po všech možných i nemožných změnách instrukcí od organizátorů dojednal přes emailovou komunikaci s japonským doktorem v podstatě sám. Pro naše lékaře jsem tím byl automaticky zdravý,“ vysvětluje Perušič nesnadný návrat na písek.

„Na určité podvody, které se děly, jsem upozorňoval už v srpnu. Pan předseda Kejval mi místo řádného prošetření začal hrozit trestním oznámením. To, co říká pan Perušič, říkaly i volejbalistky. Nevím, jaké větší důkazy pan Kejval chce. Informace jsem měl od těchto sportovců,“ komentuje pro Seznam Zprávy Perušičovu zpověď Filip Neusser, předseda Národní sportovní agentury. Jmenuje šéfa Českého olympijského výboru Jiřího Kejvala.

Ondřej Perušič právě především potvrzuje informace ze zasedání sněmovního podvýboru pro sport, které se konalo na začátku září. Jak informovaly Seznam Zprávy, právě vážné obvinění z pokusu o falšování testů padlo již zde. Tehdy o praktikách promluvil trenér ženské volejbalové dvojice Simon Nausch.

„Uváděl, že když mu přišli říct pozitivní výsledek a že bude druhý den testovaný znova, tak mu doktor českého olympijského výboru řekl, ať si nastříká kapky do nosu – že to (test) ovlivní a bude mít menší pravděpodobnost, že bude mít další den pozitivní výsledek,“ popsal Nauschovu výpověď v té době pirátský poslanec Lukáš Bartoň.

„Veškerá doporučení šéflékaře Českého olympijského týmu byla preventivního charakteru, tedy aby předcházela nákaze. Jakoukoliv manipulaci nebo nečestné jednání vylučujeme,“ popírá nejen Perušičovo nařčení oficiální reakce Českého olympijského výboru.

Sám lékař Neumann již v září Seznam Zprávám řekl, že rady, ať si sportovci před testem vystříkají nos, odmítá. Pro SZ v září řekl, že kloktání opravdu bylo v jednom z bodů manuálu šéflékaře, ale z preventivních důvodů, nikoli kvůli testování.

Lze vůbec výsledek testu ovlivnit? Podle lékaře a ředitele Ústavu molekulární a translační medicíny Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci Mariána Hajdúcha ano: „V případě, kdyby se dělal ze slin. Když si vypláchnete dutinu ústní, tak ano, můžete vyředit virus,“ potvrdil dříve pro Seznam Zprávy.

Nepotvrzené léky

Lékař ČOV Neumann řekl po zářijovém sněmovním jednání také to, že trenérovi Naushovi, který rovněž skončil v karanténě s pozitivním testem, pouze posílal léky. Ondřej Perušič tematizuje něco podobného.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Perušič a Schweiner.

„Mně poslal pan doktor (Jiří Neumann) lék isoprinosin. Chvíli se nepodloženě věřilo, že by mohl předcházet nákaze covidem-19 či zlepšovat imunitu u nemocných. Nikdy se to nepotvrdilo a je to navíc lék s celou řadou vedlejších účinků. Neměl by se podávat bez předchozích konzultací. Žádné neproběhly,“ popisuje Ondřej Perušič na serveru Bez frází. Zda se v případě Simona Naushe jednalo rovněž o lék isoprinosin, není jasné.

„Isoprinosin je lék, který má bránit nadměrné zánětlivé reakci. Covid-19 právě tuto nadměrnou zánětlivou reakci vyvolává, tento lék ji tlumí. Řekla bych ale, že sportovci by se obecně měli těchto léků vyvarovat. Lékař výpravy by neměl tímto způsobem sportovce léčit,“ vysvětluje pro Seznam Zprávy imunoložka Blanka Říhová. Připomíná ale, že lékaři výpravy musí vědět, jaké léky sportovcům mohou podat. „Lékař sice přemýšlel tak, že chce tlumit zánět, to je asi v pořádku, ale podání léku dost rozhodí organismus“ doplňuje.

Nehorázné, amatérismus

Podle závěrů výkonného výboru ČOV bude lékař Jiří Neumann také tím, který má ustanovit radu expertů, která připraví podmínky testování, přípravy a průběhu přesunu sportovců na zimní olympijské hry v Pekingu na jaře 2022.

„Z mého pohledu nemá vedení ČOV žádnou sebereflexi,“ kritizuje personální politiku výboru Filip Neusser. Čekal podle svých slov vyvození zodpovědnosti, to ale nepřišlo. „Pro mě je šokující, když se jako vrcholový sportovec připravujete na jeden moment kariéry a někdo vám podá lék, o kterém neví, jak bude reagovat v těle sportovce. Tělo vrcholového sportovce je seřízený stroj,“ dodává.

„Na to vám snad ani nebudu odpovídat,“ říká Neusser na otázku Seznam Zpráv, zda by ČOV měl vyvodit personální důsledky. „Je to nehorázné,“ reaguje na fakt, že bude doktor Neumann sestavovat expertní tým pro Peking.

„V tuto chvíli je jasné, že někdo lže. Zda jsou to sportovci či vedení ČOV, je z našeho úhlu pohledu od začátku jasné,“ reaguje pro Seznam Zprávy David Trávníček, ředitel marketingové agentury Sport Invest, která zastupuje i české plážové volejbalistky. „Aktuální vyjádření Ondřeje Perušiče jen potvrzuje amatérismus ze strany ČOV, o kterém jsme otevřeně mluvili od samotného vypuknutí kauzy,“ kritizuje ostře Trávníček.

Podle Trávníčka je šokující, jak se k celé záležitosti staví po celou dobu vedení ČOV. „Nerozumím tomu, jak s tímto přístupem chtějí nadále reprezentovat olympijskou myšlenku a především zabránit dalším sportovním tragédiím již směrem k blížícím se ZOH,“ doplňuje.

Hořké Japonsko

Perušič přijel na letní olympijské hry do japonského Tokia jako první pozitivně testovaný sportovec české výpravy. Kvůli nařízené karanténě přišli s Davidem Schweinerem o první zápas v plážovém volejbale, ve kterém oba přijeli poprvé reprezentovat české barvy na olympiádu. Celkově byla kvůli nákaze jejich první olympiáda spíš hořkým zážitkem. Pozitivní testy na koronavirus ovlivnily i ženské volejbalové duo. Barbora Hermannová s Markétou Nausch Slukovou nakonec do turnaje vůbec nenastoupily.

Volejbalista Perušič již z Tokia upřímně popisoval podmínky olympijské karantény, včetně toho, že dostával stále stejné jídlo a byl zavřený ve velmi stísněných prostorech. Poprvé ale otevřeně zkritizoval Český olympijský výbor a praktiky lékařů, kteří byli součástí výpravy. Nakazit se sportovci měli v letadle z Prahy do Tokia, který vypravil Český olympijský výbor a cestující se podle svědectví pohybovali na palubě bez roušek či respirátorů.

Později se podle zjištění Seznam Zpráv ukázalo, že na palubě, velmi blízko volejbalového týmu, seděl i neočkovaný lékař Vlastimil Voráček. Před odletem do Tokia přišel do styku se třemi blízkými, kteří měli pozitivní test na covid-19.

Stále se neví, jakou konkrétní dohru bude mít celá aféra pro Český olympijský výbor. O kompenzacích pro volejbalisty chce jednat agentura Sportfin, která zastupuje Perušiče a Schweinera. Kompenzace hodlá požadovat i volejbalový svaz. ČOV aktuálně jedná se všemi pozitivně testovanými z olympiády, jak potvrdila mluvčí ČOV Barbora Žehanová.

Reklama

Doporučované