Hlavní obsah

Výstup ze stanice metra C Opatov zdobí nový velkoformátový obraz

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Nouzový výstup ze stanice pražského metra C Opatov nově zdobí velkoformátový obraz Flora a fauna od výtvarníka Ondřeje Vyhnánka. Tzv. mural art zobrazuje stylizované motýly babočky a lilie.

Článek

Obraz pokryl plochu o velikosti zhruba 280 metrů čtverečních. Motiv si v anketě dopravního podniku (DPP) a radnice Prahy 11 vybralo 509 z 1491 hlasujících. Náklady malby byly asi 200 000 korun. V minulosti se mural objevil u metra C Vltavská a DPP je chystá u dalších stanic metra.

„Chtěl jsem udělat něco pozitivního pro tohle místo. S vizualitou rostlin a hmyzu pracuji dlouhodobě. Babočka a lilie tygří mi barevností sedí k sobě, tak jsem s tím pracoval,“ řekl Vyhnánek. V Praze se v uplynulých měsících spolupodílel například na výtvarné výzdobě Křižíkova pavilonu na Výstavišti v Bubenči.

Skica je inspirovaná knižními vědeckými ilustracemi, především prací artdecového umělce Eugène Séguye. Oranžovo-červená barevnost pak navazuje na červenou barvu, kterou je označována trasa metra C.

Při malbě nejdřív celý objekt nouzového vstupu přetřel fasádní barvou. „Potom jsem si to večer nasvítil, abych chytl základní outline a nemusel to složitě překreslovat. Potom se vybarvuje aerosolovými spreji, které mají daleko lepší barevnost, než kdyby se to dělalo fasádní barvou,“ řekl Vyhnánek. Životnost malby je podle jeho odhadu asi pět let. Současně by obraz měl být ještě natřen antigrafitti nátěrem.

Mezi návrhy, o kterých lidé hlasovali, byl dále obraz připomínající staré jeskynní malby nebo současná abstrakce vytvářená sprejem. Třetím návrhem byl obraz složený z fragmentů, které vytváří větší celek a čtvrtým byl vítězný návrh.

Další obdobná velkoplošná díla plánuje město s DPP v projektu Umění pro město. Umělce hledá v soutěži MuralartUM 2020. Podniku se přihlásilo 70 umělců, kteří doručili celkem 116 návrhů. Odborná komise již vybrala vítězná díla pro stanice metra Bořislavka, Nové Butovice a autobusovou zastávku Spořilov.

Reklama

Doporučované