Hlavní obsah

Vysvětlení Číny ohledně nárůstu mrtvých? Nestihli jsme je započítat

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Čína ze dne na den zvýšila oficiální statistiku počtu mrtvých v důsledku nemoci covid-19 ve Wu-chanu o 50 %. Celkový počet mrtvých v celé pevninské Číně se tak zvedl o 27 %.

Článek

Koronavirus nyní oficiálně zapříčinil v Číně smrt 4 632 lidí, přičemž ještě včera toto číslo činilo 3 342. Rozdíl o 1 290 se výrazně propsal i do smrtnosti, která poskočila ze 4 procent na 5,6 procenta. Souběžně s náhlým nárůstem čísel ve statistice ale prudce klesla už tak nemálo pošramocená důvěryhodnost čínských dat.

O pochybnosti čínských čísel se mluví už dlouho:

„Přihodit“ jen tak ze dne na den do statistiky počet obětí, který odpovídá nárůstu o 30 % z celkového počtu, je, co se týče situace kolem pandemie po celém světě, bezprecedentní.

Zdánlivě by to mohlo připomínat situaci ve Francii, kdy 3. dubna v zemi po pravidelných denních nárůstech v řádech několika stovek vyletěla denní bilance na více než 1 350 mrtvých a stejně tak přibylo neuvěřitelných 23 060 nakažených. Rozdíl je ale v tom, že ve Francii šlo o důsledek dopředu oznámeného a srozumitelného rozhodnutí začít do statistik nově počítat i případy z pečovatelských domů a nezůstávat jen u případů potvrzených testem v nemocnicích.

V Číně nyní došlo k něčemu zcela jinému. Minimálně měsíc a půl poté, co epidemie v zemi byla za svým vrcholem, úřady řekly, že jim na začátku kvůli velkému náporu v nemocnicích uniklo oněch 1 290 mrtvých, a k tomu oznámily dalších 325 nakažených.

Podle agentury Nová Čína k rozdílu došlo tak, že v počátcích epidemie byl zdravotnický personál přetížen a některá zdravotnická zařízení nedokázala včas propojit své databáze se systémem prevence a kontroly nemocí, protože se všichni soustředili na péči o pacienty.

Nové údaje prý úřady vypočítaly z dat wuchanského epidemiologického systému pro prevenci a kontrolu nemocí, databáze pohřebních služeb, městského úřadu a systému, v němž se ukládají výsledky testů.

Jinými slovy Čína přiznala, že v počátku epidemie neměla vůbec přehled o tom, kolik lidí v zemi na koronavirus umírá.

Bez ohledu na to, kolik oněch dodatečných 1 290 obětí odpovídá reálnému počtu mrtvých, které Čína minula, se potvrzuje, že s čínskými daty nelze nakládat jako se statistikami z ostatních zemí.

Ty sice zcela určitě také neuvádí všechny mrtvé, ostatně velká část evropských zemí uvádí v podstatě jen ty, kteří zemřeli v nemocnicích a měli potvrzený test. Rozdíl je ale v tom, že jde o transparentní metodu – státy se jí netají a tamní statistické úřady nezřídka uvádí odhady, kolik mrtvých mohlo ze statistiky z těch či oněch důvodů vypadnout. Rozhodně se ale zatím nikde jinde než v Číně nestalo, že by úřady oznámily, že mrtvých je ve skutečnosti o 30 % víc s odůvodněním, že jsou to ti, co se před měsícem a půl nebo ještě delší dobou „nestihli započítat“.

Reklama

Doporučované