Hlavní obsah

Vysvětlete výměnu Kněžínka za Benešovou, žádá vládu Soudcovská unie

Soudcovská unie žádá lepší vysvětlení pro výměnu ministra Kněžínka.Video: Jaroslav Gavenda

 

Reklama

Soudcovská unie požaduje od vlády vysvětlení, proč odchází ministr spravedlnosti Jan Knežínek. Podle unie nebyla aktuální změna zatím vysvětlena.

Článek

Kněžínek ve čtvrtek oznámil, že se ke 30. dubnu rozhodl rezignovat. Nahradí ho Marie Benešová, kterou nominoval premiér Andrej Babiš. Hrad už potvrdil, že ji prezident jmenuje.

Zatím není zřejmé, proč ho má ve funkci vystřídat poradkyně prezidenta Miloše Zemana pro justici Marie Benešová, což „zakládá pochybnosti, zda je v České republice dodržován princip rovnováhy státních mocí a zda nedochází k porušování principů právního státu“.

V dnešním prohlášení to uvedla prezidentka Soudcovské unie Daniela Zemanová.

„Ministr spravedlnosti má v České republice velmi silný vliv na justici, vytváří podmínky pro výkon soudní moci,“ vysvětluje Zemanová. Změny na postu podle ní vždy dočasně destabilizují justici, a měl by k nim proto být pádný důvod. K vystřídání Kněžínka ale vláda podle unie žádný takový důvod neuvedla.

Kněžínek vydržel v čele ministerstva zhruba deset měsíců, nyní se vrátí na Úřad vlády. Uvedl, že nikdy netoužil po politické kariéře a že rezignaci zvažoval dlouho. Původně ji prý směřoval na léto, nakonec ale jeho krok uspíšilo to, že „již nechtěl čelit mediálním spekulacím o svém konci ve funkci“. Označil za logické skončit v okamžiku, kdy odchází i jiní ministři.

Unie státních zástupců označila jeho odchod za překvapivý.

Reklama

Doporučované