Hlavní obsah

Výtržník i hrdina. Magor byl po Havlovi nejdůležitější člověk protikomunistického disentu, říká Švehla

Vypít každý den láhev kořalky, to nikoho neosvobodí, vzpomíná na Jirouse Marek Švehla.Video: Renata Kalenská

 

Reklama

Komunismus dokázal brilantně popsat a dát lidem návod, jak v něm žít. Porevoluční době ale Ivan Martin Jirous nerozuměl, říká novinář Marek Švehla, autor oceňované knihy Magor a jeho doba.

Článek

„Jirous přesně věděl, čím je komunistický režim k člověku jako jedinci nepřátelský. Jako hrdina ale není jednoznačný,“ hodnotí zástupce šéfredaktora týdeníku Respekt jednu z hlavních postav českého undergroundu. S knihou Magor a jeho doba Švehla vyhrál loňskou anketu Kniha roku Lidových novin.

Jirouse popisuje jako velkého básníka, alkoholika a svéráznou postavu: „Hodně pil, ale to mi rozhodně nevadí. Člověk prostě dostal pěstí nebo ránu do zad, protože Magor měl takovou náladu.“ Přiznává, že se původně ostýchal o Jirousovi psát. Pár dní před jeho smrtí v listopadu 2011 ho požádal o spolupráci na knize. A byl odmítnut.

Jaký význam měl Ivan Martin Jirous před sametovou revolucí pro mladé lidi? Proč dlouhá léta Respekt o rozhovor s Magorem nestál? A co se o známém básníkovi učí děti na školách? Podívejte se na rozhovor v úvodním videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované