Hlavní obsah

Vytunelovaná záložna poprvé před soudem: přeplněná síň a naštvaní advokáti

Vytunelovaná záložna: Případ se dostal k Městskému soudu v Praze.

 

Reklama

Pražský městský soud začal za mimořádných bezpečnostních opatření projednávat případ krachu Metropolitního spořitelního družstva. Dvacítka obžalovaných údajně způsobila členům záložny škodu přes 1,2 miliardy korun. Vedle manažerů družstva čelí obvinění řada takzvaných bílých koní.

Článek

Policisté v kuklách se samopaly a naštvaní advokáti, kteří si neměli kam sednout. Tak to vypadalo při první dnu soudního procesu v kauze vytunelovaného Metropolitního spořitelního družstva.

Je to neobvyklý proces nejen škodou (ze záložny zmizelo jeden a půl miliardy), ale také dalšími okolnostmi. Například přítomností příslušníků speciální ozbrojené jednotky, protože jednoho z přítomných, jak uvedla soudkyně - podle obžaloby bílého koně Jakuba Andrése - se týká blíže nespecifikované nebezpečí.

Záložna dávala úvěry ve výši desítek až stovek milionů korun firmám, ve kterých figurovali nastrčení lidé bez majetku. Za úvěry firmy ručily pozemky, které byly s pomocí zmanipulovaných znaleckých posudků značně nadhodnoceny, třeba i desetinásobně. Z firem pak peníze putovaly do Hongkongu. Větší část peněz zmizela neznámo kde.

Podívejte se na princip, jakým ze záložny mizely peníze:

Případ MSD: Jak může zmizet miliarda z kampeličky.Video: Vojtěch Blažek

Hlavními obžalovanými tak jsou bývalí členové představenstva záložny.

Celkem je obžalováno 17 lidí. Spolu s advokáty se sotva vešli do soudní síně. Někteří advokáti museli sedět na místech pro veřejnost. Jeden z nich proti tomu protestoval s tím, že nemá řádné podmínky k obhajobě.

Bývalý předseda představenstva MSD Petr Jánský u soudu odmítl obžalobu z tunelování. Obžaloba tvrdí, že Jánský a dva členové představenstva Daniel Tureček a Jan Zavřel tunelovali družstvo v letech 2010 až 2013, a to prostřednictvím fingovaných úvěrů, které sami schvalovali.

„Chtěl bych zcela odmítnout veškerá obvinění vznesená vůči mé osobě," řekl Jánský, jenž se v současné době živí jako ekonomický poradce. Soudu při výpovědi vysvětloval rozdíly mezi fungováním bank a záložen a upozornil na to, že MSD podléhalo kontrole. „V médiích jsme byli označováni za kampeličku. Pod tím si každý představí nějaký spolek z 90. let, ale my jsme byli instituce, která měla vydané souhlasné stanovisko k fungování od České národní banky. Není pravda, že jsme fungovali živelně, výkazy se posílaly do ČNB. Dostávala od nás všechny informace včetně auditů," zdůraznil.

Další část jednání se má kvůli zajištění větší bezpečnosti konat v největší jednací síni Vrchního soudu v Praze, která je přímo propojena s pankráckou věznicí podzemní chodbou.

Kauza: Metropolitní spořitelní družstvo.Video: Vojtěch Blažek

Reklama

Doporučované