Hlavní obsah

Výtvarnice Šedá chce vrátit do Českého Krumlova běžný život. Platí rodinám, aby se do centra nastěhovaly

Prvním městem, které si autorka zvolila, je Český Krumlov, malé město s dvanácti tisíci obyvateli a dvěma miliony turistů ročně. Tato situace vede k postupnému stěhování obyvatel mimo historické centrum.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

V Českém Krumlově 1. červnem odstartoval naplno projekt UNES-CO výtvarnice Kateřiny Šedé. Jeho cílem je vrátit do turisticky populárních měst běžný život. Během následujících tří měsíců se do centra přistěhují rodiny, které tu budou bydlet a chovat se jako obvykle. Další brigádníci budou v rámci projektu k vidění na ulicích během běžných činností. Dobrovolníci dostanou za předstírání běžného života mzdu.

Článek

„Domy, ve kterých nikdo nežije. Obchody, které nikdo nepotřebuje. Ulice, kde se lidé nepotkávají, ale vzájemně vyhýbají. Taková může být charakteristika sociálně vyloučených lokalit, ale i nejkrásnějších měst světa zapsaných na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Tyto podobnosti a shody diametrálně odlišných míst mě inspirovaly k projektu, který upozorňuje na problémy související s nárůstem turismu," vysvětluje Kateřina Šedá.

Prvním městem, které si autorka zvolila, je Český Krumlov, malé město s dvanácti tisíci obyvateli a dvěma miliony turistů ročně. Tato situace vede k postupnému stěhování obyvatel mimo historické centrum. V domech, kde se dříve bydlelo, jsou dnes hotely, restaurace nebo prodejny s turistickým zbožím. Z místních obyvatel už žijí v centru pouze jednotlivci. Což je osud, kteří mnozí předpovídají v blízké době i Benátkám.

Projekt Kateřiny Šedé - společnost UNES-CO - se pokusí tento trend zvrátit a ukázat možná řešení. V pátek 1. června projekt vstoupil do další fáze: do Českého Krumlova se v tento den stěhují první rodiny z daleka i blízka, aby se ubytovaly v historickém centru města a v následujících dnech zkusily v tomto turisticky přetíženém městě „normálně žít“ - starat se o děti, pracovat, bavit se, nakupovat, sportovat.

Co přesně budou rodiny a brigádníci v ulicích Krumlova dělat, nechává umělkyně na nich; všem ale poskytla inspirační „seznam ohrožených činností“, tedy činností a jevů, které se z města vytrácejí nebo už prakticky vymizely.

Rodinám bude pomáhat řada brigádníků, většinou místních.

K vidění budou především na nejrušnějších místech města, konkrétně se jedná o lokalitu Latrán, náměstí Svornosti a Širokou ulici. Dění tady se bude pomocí kamer přenášet jednak na stránky projektu, ale i přímo do českého pavilonu na bienále architektury. Rodiny ani brigádníci nebudou nijak označeni. Bude tedy jen na „divácích”, zda si projevů „normálního života“ všimnou, či nikoli.

Na projekt přispělo dvěma miliiony korun Ministerstvo kultury, a to kvůli tomu, že je projekt UNES-CO součástí prezentace Česka na bienále architektury.

Reklama

Doporučované