Hlavní obsah

Jak chce Apple dál dominovat? Pomůžou vlastní procesory i tučná 30% daň

Foto: Profimedia.cz

Neohýbá jedna z nejhodnotnějších firem světa pravidla hry? A proč je výměna čipů v MacBooku zásadní téma pro celý vývojářský svět?

Reklama

Článek

Apple nechce být závislý na třetích stranách, technologie si chce vyvíjet sám. Kontrola nad vlastním ekosystémem a zabezpečená data jsou zásadní strategie, díky kterým bude mít firma pořád náskok, říká Petr Mára v podcastu Stopáž.

Hodnota Applu nedávno překonala rekordních 1,5 bilionu dolarů a firma chce pochopitelně svou pozici udržet. K tomu jí má pomoci i velká interní změna – nasazení vlastních procesorů pro počítače řady Mac, které Tim Cook oznámil na červnové vývojářské konferenci WWDC.

„Apple byl dlouhodobě nespokojený s čipy, které mu dodává Intel. Už několik let vyvíjí vlastní procesory pro iPhony a iPady a tohle je další logický krok. Tím, že si celý systém udrží pod kontrolou a bude ho dál vylepšovat, si buduje ještě výraznější konkurenční výhodu do budoucna,“ vysvětluje expert na Apple Petr Mára v podcastu Stopáž.

Vývojáři se ale obávají, že přechod na vlastní ARM čipy, který má proběhnout do dvou let, vytvoří z Maců ekosystémy podobné mobilnímu operačnímu systému iOS, kde si Apple nyní krájí 30% porci z tržeb aplikací a nastavuje poměrně přísné hranice.

„Chápu, že 30 procent vývojářům připadá hodně, ale v dobách ‚krabicového‘ softwaru činila marže pro prodejce 40 až 60 procent. Navíc máte přístup k miliardě uživatelů, kteří zařízení s iOS používají, tím pádem máte jasné odbytiště,“ namítá Mára.

Třicetiprocentní desátek leží v žaludku i Evropské komisi. Ta rozjela v půlce června dvě masivní vyšetřování, která mají důkladně zhodnotit a přezkoumat taktiky Applu právě na App Storu. Na nekalé zacházení si stěžuje hudební aplikace Spotify nebo japonský distributor e-knih Rakuten, tedy konkurence služeb Apple Music a Apple Books. Kromě toho má Komise spadeno i na Apple Pay.

Může vyšetřování firmu potrápit? Proč Apple klade důraz na bezpečnost dat svých uživatelů? Jak si čeští uživatelé osvojili chytré hodinky Apple Watch a další wearables? A proč se Petr Mára stal influencerem? Poslechněte si celý díl Stopáže v úvodu článku.

Stopáž

Jediný podcast, který si musíte tento týden poslechnout, pokud nestíháte a chcete si udržet přehled. Uvádí Jan Kordovský (@korda).

Souhrn nejdůležitějšího dění, analýza s redaktory Seznam Zpráv, rozhovory s hosty, glosy. Každý pátek na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Archiv všech dílů Stopáže najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@firma.seznam.cz.

Reklama

Doporučované