Hlavní obsah

Vyvinul rychlé a levné PCR testy. Vládě je opakovaně nabízí. Není zájem

Záhady Josefa Klímy: Doktor přírodních věd Emanuel Žďárský nabízí od jara vládě unikátní, rychlou a levnou metodu PCR testování. Zájem stále není.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Emanuel Žďárský přišel na metodu, která získala certifikaci SÚKL a mohla by zásadně pomoci návratu k normálnějšímu životu. Opakovaně ji nabízel Ministerstvu zdravotnictví. Odpovědí je jen mlčení.

Článek

Emanuel Žďárský, absolvent Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze, který působil na katedře lékařské genetiky 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy, zasvětil celý svůj celý profesní život výzkumu a testování, díky kterému jsou včas odhalovány vážné genetické poruchy v široké populaci. Pomocí jeho testů, které se provádějí ze slin, lze například včas zjistit, kdo by mohl mít těžce nemocného potomka.

Po vypuknutí koronavirové pandemie zaměřil své výzkumy na odhalování covidu-19. A přišel na metodu, která by podle něj mohla vrátit děti bezpečně do škol a nás všechny k normálnějšímu životu.

Test, který spočívá v samoodběru a který zvládne každý, je následně zpracován metodou PCR. Odborníci se většinově shodují, že PCR je nejideálnější metodou testování, protože je mnohem citlivější a spolehlivější než metoda antigenní. PCR test má platnost zhruba tři dny, test antigenní pouze několik málo hodin.

Emanuel Žďárský tvrdí, že svou metodu testování PCR nabízel na Ministerstvu zdravotnictví již loni v březnu, ale setkal se s nezájmem. A to i přesto, že cena testování při větším množství odběrů vychází finančně přijatelněji než metoda antigenní. Pokud by se testovalo ve velkém počtu, šlo by cenu jednoho testu stlačit až na 50 korun.

„Vždycky to skončí jenom kroucením hlavou a pak už je ticho. A když pak člověk napíše znova, jestli to nechtějí ověřit, tak je opět ticho. V horším případě se stalo, že čelný představitel vlády mně napsal, že to je fake news. Já bych rád, aby to národ věděl, že máme takovéhle testy, máme je ověřené, máme je i certifikované,“ říká Emanuel Žďárský.

Obrat fake news použil premiér Andrej Babiš na podzim, kdy testy označil za nekvalitní. Reagoval tehdy na výrok evolučního biologa Jaroslava Flegra, který se podivil tomu, proč stát po Žďárského metodě nesáhne. „Mě a profesora Romana Prymulu obviňuje z toho, že jsme prý nereagovali na metodu testů od Emanuela Žďárského. A dokonce naznačuje, že jsme to snad udělali kvůli nějakým provizím. Nechápu, jak si to může dovolit. Je TO NESMYSL. Klasická fake news,“ napsal tehdy Babiš na Facebooku.

Prymula pak Žďárskému vytkl, že své testy nemá certifikované.

To už však také neplatí: vědec splnil vše, co stát vyžaduje. Podle zjištění Seznam Zpráv získala metoda certifikát SÚKL s datem uvedení na trh 7. 12. 2020. „Ty testy mají od Státního ústavu pro kontrolu léčiv svoje číslo, že je to tento zdravotnický prostředek,“ doplňuje vědec.

Jak Žďárského test funguje? Jde o postup, kdy se v zadní části jazyka setře štětečkem vzorek a ten se následně vloží do malé zkumavky. Je to podobné jako při odebírání vzorků DNA. Ve zkumavce je připravena speciální voda, která vyčistí a neguje všechny sloučeniny, jež by mohly PCR ovlivnit. Zkumavka se poté vloží do přístroje, který test vyhodnotí. Hotový, přesný PCR výsledek je znám už za hodinu a půl.

Další výhodou této metody je, že i kdyby byl člověk neopatrný a tekutinu ze zkumavky rozlil, nebo zkumavku rozbil, nemůže nikoho ohrozit. „Chytrá vodička“, jak jí říká Emanuel Žďárský, případný pozitivní vzorek ihned inaktivuje, takže již nemůže nikoho dalšího nakazit.

Výzkumník Žďárský pak k této metodě vypracoval i model, jak by bylo možné tímto způsobem otestovat libovolně velké množství lidí. Tak, aby šlo brzy otevřít divadla a pustit veřejnost na koncerty či na sportovní klání.

„Vyzkoušeli jsme, že 3000 potenciálních návštěvníků sportovního utkání nebo kulturní akce bychom byli schopni otestovat asi za čtyři hodiny,“ říká Emanuel Žďárský. „Dneska se to již dá dělat všechno elektronicky. Takže diváky pozvete na odběr na určitou hodinu před samotnou akcí, otestujete je a dáte jim takový ten náramek, jaký se používá třeba na diskotékách. A tam bude čárový kód,“ popisuje. Po vyhodnocení testů – za zhruba hodinu a půl – se pak prý jen pořadatelům dané akce pošle seznam pozitivních kódů a oni při kontrole vstupenek zkontrolují za pomocí čteček zároveň i čárový kód z náramků. Kdo bude pozitivní, nebude moci akci navštívit. „To není sci-fi, tohle už děláme. Už dvakrát jsme to zkoušeli a fungovalo to naprosto bezvadně,“ dodává Žďárský.

Poslední ostrý test této metody proběhl ve čtvrtek před fotbalovým utkáním pražské Slavie s Leicesterem City. Zhruba 300 lidí se nechalo otestovat přímo před stadionem, aby pak mohlo večer v pozici hostů a partnerů domácího klubu ve VIP prostorách stadionu sledovat zápas.

Protože je Žďárský přesvědčen o efektivitě své metody, spojil se nakonec se soukromými laboratořemi a testování začal společně s nimi provádět pro soukromý sektor.

Další podrobnosti zjistíte v úvodním videu. Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, jehož archiv najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Pozn. red.: V původním textu jsme nesprávně uvedli, že Emanuel Žďárský působí na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Tuto fakultu však „jen“ absolvoval, působil na katedře lékařské genetiky 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Chybu jsme odstranili, omlouváme se.

Reklama

Související témata:

Doporučované