Hlavní obsah

Agresivní, tichý a stydlivý, popsala střelce z floridské školy jeho bývalá spolužačka. Mladík za sebou nechal 17 mrtvých

Střelba na střední škole v USA.Video: Johana Trešlová, AP, Reuters

 

Reklama

Útočník Nikolas Cruz měl podle spolužáků zálibu ve zbraních. Někteří ho označovali za vyvrhele.

Článek

17 obětí na životech si vyžádala středeční střelba útočníka na střední škole Marjory Stoneman Douglas High School v Parklandu, 72 kilometrů severně od Miami. Dalších nejméně tucet lidí je zraněno. Šlo o druhou nejhorší střelbu na americké veřejné škole, uvedla agentura Reuters.

12 lidí zemřelo přímo v budově školy, dva na prostranství před ní, jeden na ulici a další dva zemřeli na následky zranění v nemocnici. Mezi oběťmi byli studenti i dospělí. 12 obětí už se policii podařilo identifikovat. Jedním z mrtvých je i školní trenér Chris Hixon, který obětoval svůj život, když se před střelcem snažil ochránit své žáky.

Před střelbou spustil falešný poplach

Útočník chvíli před koncem vyučování spustil falešný požární poplach. Více než 3 tisíce studentů se vyhrnuly z učeben na chodby. Střelec při následném útoku použil poloautomatickou pušku AR-15. Po incidentu policisté útočníka zatkli a nyní je ve vazbě.

Útočil 19letý Nikolas Cruz, který školu dříve navštěvoval, ale byl vyloučen kvůli rvačce. Podle spolužáka byl Cruz na začátku studia součástí programu sponzorovaného americkou armádou. Měl zálibu v nožích a zbraních a nikdo ho prý nebral vážně. Další spolužák ho označil za vyvrhele. V minulosti se Cruz choval agresivně ke své bývalé přítelkyni, nějaký čas také strávil na psychiatrické klinice.

Floridská prokuratura dnes Cruze obvinila ze 17násobné vraždy a soud ho odmítl propustit na kauci. Policie je přesvědčena, že neměl spolupachatele. Útočník byl vyzbrojen legálně zakoupenou poloautomatickou puškou AR-15 a měl u sebe mnoho zásobníků, plynovou masku a dýmovnice.

Stejně jako bratr Zachary byl Nikolas adoptivním dítětem. Po smrti obou adoptivních rodičů byli bratři v péči rodinného přítele. Nikolas tam ale nebyl spokojen a přestěhoval se k jiné rodině na severu okresu Broward. Podle rodinného právníka tito lidé věděli, že má Cruz poloautomatickou zbraň AR-15 a přinutili ho umístit ji do zamykatelné skříně. Cruz od ní měl ale klíč.

Vyhrožoval na sociálních sítích

Policie se nyní zajímá o Cruzovy kontakty na sociálních sítích. Podle policejního velitele Scotta Israele jsou některé z Cruzových materiálů „velmi znepokojující“. Jeden ze studentů, jemuž se podařilo z místa střelby utéct, řekl, že Cruze poznal podle fotografie na Instagramu, na níž Cruz pózoval s puškou před obličejem. Jiný uvedl, že se na stejné sociální síti zabýval tématem zabíjení zvířat. V loňském roce pak byla FBI upozorněna na komentář, který Cruz umístil na kanál YouTube. Napsal v něm, že se z něj stane „profesionální školní střelec“. Zdroj z bezpečnostních složek pak přinesl televizi CNN informaci, že FBI dostala minimálně dvě taková upozornění týkající se Cruze.

Školou podle studentů kolovalo, že jestli tam někdo bude střílet, bude to právě Cruz. Také někteří učitelé podle stanice Fox News řekli, že existovaly „varovné signály“. Vedení dotčené školy si není vědomé, že by jí někdo vyhrožoval. „Nic nás nevarovalo, žádné telefonáty nebo hrozby,“ řekl ředitel Robert Runcie. Ve škole byl v době útoku přítomen ozbrojený člen školního sboru. Ten se však s Cruzem nestřetl. Škola zůstane do konce týdne zavřená.

Násilí spojené se střelbou je na amerických školách v posledních několika letech poměrně častým jevem. Incident v Parklandu byl letos už 18. střelbou ve školním prostředí ve Spojených státech. Do této statistiky spadají také sebevraždy a incidenty, které se obešly bez zranění. Floridský guvernér již oznámil, že se v příštích týdnech plánuje setkat s čelními zastupiteli tohoto státu, aby mohli společně zajistit, že duševně nemocní jedinci nebudou mít ke zbraním tak snadný přístup. Také prezident americký Donald Trump řekl, že boj s duševními chorobami musí být hlavní prioritou, aby k podobným incidentům v budoucnosti nedocházelo, o novele zákona o zbraních se však nezmínil.

K největší ztrátě na životech při podobné situaci došlo v roce 2012. Ve škole v Connecticutu zemřelo 26 lidí.

Reklama

Související témata:

Doporučované