Hlavní obsah

Vyzkoušeli jsme si, společně s vojenskou policií, nácvik ochrany osob

Extreme interviews, 9. díl: Jak vypadá speciální výcvik týmu Kamba pro zahraniční mise, si vyzkoušela Lucie Výborná spolu s Martinem Horským, členem týmu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

O našich vojácích v zahraničních misích se česká veřejnost čas od času nějaké informace dozví, ale víte, co obnáší práce jednotky Kamba?

Článek

Úkolem Kamby (neboli Kabul Embassy) je zajišťovat ochranu zastupitelských úřadů včetně osob, které se v nich nacházejí, tedy velvyslance a jeho spolupracovníků. Působí v nejnebezpečnějších zemích světa a při nejhorším možném scénáři pak za chráněnou osobu položí vlastní život. Pro členy této jednotky je důležitá „BEZPEČNOST“ chráněné osoby.

Členem této jednotky vojenské policie je i několikanásobný účastník zahraničních misí Martin Horský, armádní pyrotechnik a voják s téměř třicetiletou zkušeností, který si pod svá ochranná křídla, neprůstřelnou vestu, hromadu vybavení a střeliva vzal moderátorku Lucii Výbornou.

Při nácviku ve speciálním prostoru, kde jednotka cvičí, dohlížel na její bezpečnost a rozhodně to nebylo nic snadného. Specialisté musí být připraveni na cokoliv. Situace jsou simulovány, aby byly co nejreálnější. I proto se v tomto dílu Extreme Interviews střílelo ostrými náboji, aby situace byly blízké těm reálně možným.

V rámci výcviku si Lucie Výborná s Martinem vyzkoušela dálkový odpal bomby. „Je pravda, že pyrotechnik, aby uměl bombu zneškodnit, tak ji musí umět sestrojit? Ano, je na tom spousty pravdy. Musíš poznat, jak ty mechanismy fungují.“ potvrzuje Martin.

Co obnáší práce v takové jednotce? Jak se chovají sebevražední atentátníci? Proč je výcvik tak tvrdý a proč v něm uspěje jen hrstka uchazečů? Na tyto i další otázky hledala Lucie spolu s Martinem odpovědi. Vznikl tak z toho rozhovor, jaký nikde jinde neuvidíte.

Poděkování patří Generálnímu štábu Armády ČR a hlavnímu velitelství Vojenské policie, že umožnily týmu Extreme Interviews jedinečnou příležitost nahlédnout do profese těchto „ochránců“.

Reklama

Související témata:
Gorila Kamba

Doporučované