Hlavní obsah

Výzkum: Autokratické režimy jsou na vzestupu. Úroveň právního státu je u nás lepší než v USA

Autokratické režimy jsou ve světě na vzestupu.Video: David Krkoška, AP, Reuters

 

Reklama

Autokratické režimy jsou ve světě na vzestupu. Stále vyšší počet autoritářských lídrů zneužívá zákony k upevnění své vlastní moci. Ukazuje to nová studie indexu právního státu, kterou pravidelně vydává World Justice Project.

Článek

K největšímu posunu k autoritářství za poslední 4 roky došlo v Polsku, za kterým následuje Bosna a Hercegovina a Srbsko. K podobně znatelnému posunu směrem k většímu autoritářství došlo i v dalších státech, například v Číně, Egyptě, Hondurasu, Maďarsku, Nikaragui, Turecku, Senegalu nebo na Filipínách. K největšímu zlepšení došlo v Argentině a Estonsku.

Podle studie jsou v mnoha zemích zákony a právní instituce využívány k tomu, aby spíše podkopaly, než posílily právní stát, ačkoliv vlády používají rétoriku, která tvrdí opak. Celosvětově výzkumníci zaznamenali největší pokles v oblasti základních práv. Ke zhoršení došlo u 70 % sledovaných států.

Osmnáct zemí zažilo ve sledovaném období každoroční pokles, čtrnáct zemí se naopak postupně zlepšovalo. Žebříčku vévodily skandinávské státy, jako první skončilo Dánsko následované Norskem a Finskem. Na opačném konci tabulky skončila Demokratická republika Kongo, Kambodža a Venezuela. Česko si pohoršilo o dvě příčky a skončilo na 19. místě. Hned za ním jsou Spojené státy, které se umístily jako dvacáté.

Tento výzkum je považován za nejobsáhlejší soubor dat svého druhu. Je založen na údajích ze 120 000 domácností a anketách s 3 800 experty ze 126 zemí. Měří úroveň právního státu ve vztahu k několika faktorům: omezování vládní moci, absence korupce, transparentnost vlády, základní práva, pořádek a bezpečnost, vymahatelnost práva, občanské právo a trestní právo.

Reklama

Doporučované