Hlavní obsah

Výzkumné centrum v Brně získá od ministerstva příští rok 130 milionů korun

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Mezinárodní centrum klinického výzkumu Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně získalo pro příští rok z rozpočtu Ministerstva zdravotnictví na svůj výzkum 130 milionů korun.

Článek

Původně čekalo snížení z letošních 180 milionů na 90. ČTK to dnes řekla mluvčí nemocnice Dana Lipovská. Pokles na 130 milionů je tak kompromisem. Podle Lipovské díky tomu centrum nemusí činnost nijak omezovat.

Centrum se původně obávalo, že pro příští rok získá poloviční podporu, což by znamenalo omezení projektů. Při vyšší podpoře ale může projekty zachovat a pokračovat v dosavadních výzkumech. „Jsme za to velmi rádi. Je to unikátní centrum klinického výzkumu spojené přímo se zdravotnickým zařízením. Určitě by byla škoda, kdyby se výzkum v něm měl kvůli nedostatku financí omezit,“ uvedl ředitel nemocnice Vlastimil Vajdák.

Ředitel centra Pavel Iványi je přesvědčený, že podpora vyplývá z vynikajících výsledků vědců. „Chtěl bych jim poděkovat za jejich práci a podporu i v době, kdy bylo financování nejisté. Vážím si toho a doufám, že nám poskytnuté finanční prostředky umožní plně navázat na dosavadní základní i klinický výzkum a rozvíjet ho dál, ať už v oblasti kardiologie, neurologie a mnoha dalších,“ uvedl Iványi.

Centrum má letos rozpočet 480 milionů korun. Více než polovinu peněz si shání samo z grantů a jiných příjmů, například z klinických studií a spolupráce s průmyslem. V centru pracuje 486 lidí z 30 zemí světa na různé úvazky, celkem je tam po přepočtu 290 plných úvazků. Iványi se stal ředitelem letos v květnu a plánoval šetřit. Na příští rok počítal s rozpočtem 420 milionů díky úsporám spojeným se zefektivněním provozu. Vědci se zabývají výzkumem, který může vést k novým lékům, metodám nebo přístrojům v léčbě kardiologických, neurologických nebo onkologických pacientů.

Centrum spolupracuje s dalšími organizacemi včetně univerzit, ale také s prestižní americkou klinikou Mayo. Ve spolupráci s ní centrum v roce 2010 vzniklo. Nové budovy pro centrum přišly zhruba na tři miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Doporučované