Hlavní obsah

Výzkumníci mají na dosah přírodní zázrak Nového Zélandu. V 19. století ho zničila erupce

Dvojice výzkumníků se na Novém Zélandu snaží najít ztracený osmý přírodní div světa.Video: Barbora Kalátová

 

Reklama

Kaskádovitá jezírka, která spouštěla vodu do novozélandského jezera Rotomahana, lákala před 131 lety turisty z celého světa.

Článek

„Ztracený zázrak Nového Zélandu může být znovu nalezen. Osmý přirozený div světa možná po 131 letech objeví dvojice výzkumníků. Terasy, které kaskádovitě vlévaly vodu do jezera Rotomahana, totiž zničila erupce sopky Tarawera. Předtím ale přírodní úkaz na místo lákal turisty z celého světa.

Dvojice vědců se domnívá, že našla místo, kde by tyto terasy mohly být ukryty. Jedná se o místo 10 až 15 metrů pod povrchem, pod několika vrstvami bláta a popela. „Tehdy se terasy staly největší turistickou atrakcí jižní polokoule. Jezdili sem turisté z Velké Británie, Evropy a Ameriky, jen aby je mohli vidět,” řekl výzkumníkům Rex Bunn. „Nikdo ale nikdy nezaznamenal jejich přesnou zeměpisnou šířku nebo délku,” dodal.

Výzkumníci věří tomu, že erupce terasy úplně nezničila nebo nezatlačila na dno jezera tak, jak naznačují dřívější výzkumy.

Při hledání ztracených teras dvojice využívá deník německo-rakouského geologa Ferdinanda von Hochstettera, který jejich umístění před zkázou v roce 1886 popsal.

„Hochstetter byl kvalifikovaný kartograf, opíráme se o jediný průzkum a doufáme, že je to správně,” uvedli výzkumníci s tím, že Hochstetter považoval terasy za pravé místo odpočinku.

Objevili vědci osmý kontinent? Zélandie se schovává pod hladinou oceánu

Plán dvojice výzkumníků otiskla místní média a nyní se jim každý den nabízí řada lidí, kteří by se chtěli stát součástí týmu a pomáhat při objevování. Společně věří tomu, že bývalá sláva teras bude brzy obnovena.

Ve videu nad článkem se podívejte, jak terasy zachytili doboví malíři před zkázou.

Vědci našli gigantického mořského „červa", jeden a půl metru dlouhého mlže

Reklama

Související témata:
Terasy

Doporučované