Hlavní obsah

Výzkumníci v Plzni vyvíjejí prostěradlo, které dokáže ohlídat pacienta

Na ZČU v Plzni vyvíjejí chytré prostěradlo.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Na Západočeské univerzitě v Plzni vzniká inteligentní prostěradlo. Textilie má v sobě zabudované senzory, díky nimž je možné rozpoznat, zda se na ní někdo nachází, jak se hýbe, případně zda u něj dochází k úniku tělesných tekutin. Tým výzkumníků představil také druhý typ prostěradla. To je vyhřívané.

Článek

Výzkumníci na Západočeské univerzitě (ZČU) v Plzni vyvíjejí inteligentní prostěradlo. Je z textilie, která má v sobě zabudované senzory, díky nimž je možné rozpoznat, zda je v kontaktu s lidským tělem, jak se tělo hýbe, případně zda u něj dochází k úniku tělesných tekutin.

Tým výzkumníků představil také druhý typ prostěradla. To je vyhřívané.

„Vyhřívané prostěradlo by mělo do konce roku na trhu. Nyní jej testují vědečtí pracovníci na Mendelově polární stanici,“ říká jeden ze členů výzkumného týmu Jan Řeboun z Regionálního inovačního centra elektrotechniky (RICE) Fakulty elektrotechnické ZČU v Plzni.

Tým tohoto centra pracuje na vývoji spolu se společností VÚB z Ústí nad Orlicí, podle Miroslava Tichého z této společnosti se počítá s cenou prostěradla do 1500 korun.

Oproti jiným vyhřívacím pokrývkám je textilie unikátní v tom, že má technologii integrovanou přímo do tkaniny. Nemá na sobě žádnou jinou krycí látku a vyhřívání je tedy efektivnější. „Využili jsme hybridní vodivé nitě, které jsme také vyvinuli. Jsou vpletené přímo do prostěradla,“ vysvětluje další výzkumník RICE Radek Soukup.

Nitě nejsou v pletenině na dotek cítit. Vpleteny jsou do ní v podélném směru a s průchodem elektrického proudu se textilie ohřívá.

U prostěradla je možné zvolit různé stupně vyhřívání, při nejvyšším se dosáhne teploty zhruba 40 stupňů. Je možné také nastavit automatické vypnutí po určité době. „Prostěradlo vydrží minimálně 50 pracích cyklů, bez obav je tedy možné ho prát,“ říká Soukup.

Inteligentní prostěradlo se zabudovanými senzory by pak našlo využití zejména v domovech s ošetřovatelskou službou nebo v domácí péči o starší lidi nebo o pacienty v rekonvalescenci. „Prostěradlo umožňuje detekci přítomnosti ve dvou zónách, zároveň také detekci vlhkosti,“ přibližuje Jan Řeboun a dodává, že druhý senzor by ošetřovatele dokázal upozornit například na inkontinenci.

I toto prostěradlo má na sobě na první pohled viditelné pruhy, jsou ale v příčném směru a výrazně hustější. „Na bocích je sběrnicový systém, který informace předává do řídící jednotky. Ta je propojená s počítačem,“ vysvětluje Řeboun s tím, že do budoucna se počítá i s mobilní aplikací.

Na základě naměřených hodnot je možné určit, jestli se pacient nachází na lůžku, zda leží strnule nebo se často otáčí.

I do tohoto prostěradla jsou vpleteny vodivé nitě, ty jsou ale pokryté po celé ploše stříbrem. „Ve vývoji budeme dál pokračovat. Chceme mimo jiné docílit toho, aby bylo prostěradlo funkční i minimálně po 50 pracích cyklech. Rádi bychom také snížili výrobní náklady,“ prozrazuje Soukup. Z tohoto důvodu by se mělo využít i dalších nových technologií, konkrétně pružných stuh, do nichž jsou zatkány hybridní vodivé nitě, a ultrazvukového svařování.

Plzeňští vědci neví o žádném podobném produktu.

Reklama

Související témata:
Prostěradlo

Doporučované