Hlavní obsah
Online

Nemůžeme obětovat životy, dokud si neujasníme, co je NATO, míní Macron

Foto: Profimedia.cz

Šéf NATO Jens Stoltenberg, kanadský premiér Justin Trudeau a jeho britský protějšek Boris Johnson.

Reklama

aktualizováno •

Devětadvacet lídrů členských států NATO se sešlo v Londýně na oslavách jeho sedmdesátileté existence. Místo je to symbolické – právě v britské metropoli měla Severoatlantická aliance svou první centrálu.

Článek

Kromě oslav ale hlavy států i vlád čeká dvoudenní summit. Působení Aliance poslední dobou provázejí vnitřní neshody. Francouzský prezident Emmanuel Macron o Alianci na začátku listopadu řekl, že prodělává mozkovou smrt. Ostře sledovaný summit teď možná ukáže, jak je to doopravdy.

Macron, který svůj výrok doplnil mimo jiné o kritiku členského Turecka i alianční integrity, svým vyjádřením vzbudil mezi devětadvacítkou lídrů vášně. „Takový výrok byl vůči zbylým 28 státům sprostý,” řekl v Londýně americký prezident Donald Trump při tiskové konferenci s šéfem NATO, Norem Jensem Stoltenbergem.

Lídr Severoatlantické aliance Macronova slova odmítl. „NATO je aktivní, agilní, schopné se adaptovat,” řekl o uskupení. Stoltenberg také nastínil témata, kterými se lídři členských států budou na dvoudenním summitu zabývat – proberou vztahy s Ruskem, vzestup Číny i kontrolu držení zbraní. Na stole je i otázka změn, které má Aliance za sebou a jimiž by měla projít. „Jsme schopni se změnit spolu s proměňujícím se světem,” vyjádřil se Stoltenberg.

  • Trudeau je pokrytec, reaguje Trump na video

    Americký prezident zareagoval na video, které se šíří na sociálních sítích. Na něm je zachyceno vtipkování kanadského premiéra Trudeaua, francouzského prezidenta Macrona, britského premiéra Johnsona a dalších na adresu americké hlavy státu. Premiéra nazval „two-faced“, tedy pokrytcem, a zmínil, že se spolu bavili o nedostatečném příspěvku Kanady do rozpočtu NATO.

  • Summit schválil aktualizované plány na obranu Pobaltí a Polska

    Plány mají státům pomoci v případě ruské agrese. Schválení plánu podmiňovalo Turecko tím, že ostatní členové Aliance označí kurdské jednotky na severu Sýrie za teroristy. Která ze stran ustoupila, není jasné, podle Stoltenberga byly na tuto otázku rozdílné názory.

  • Stoltenberg: Věříme v dialog s Ruskem

    Podle generálního tajemníka NATO je potřeba rozvíjet dialog s Ruskem, které je nejbližším a také největším sousedem Severoatlantické aliance. Cílem je zlepšit vzájemné vztahy.

  • Z jednání vzejde deklarace, zmíní spolupráci i ruskou hrozbu

    Lídři členských zemí v ní podle zdroje v NATO uvádějí, že se znovu setkají v roce 2021, uvedla ČTK. Deklarace zdůrazní solidaritu a spojenectví členů Aliance a připomene článek 5 Washingtonské smlouvy o tom, že útok na jednu členskou zemi bude pokládán za útok proti všem. Deklarace má upozornit, že ruské „agresivní kroky“ představují hrozbu pro euroatlantickou bezpečnost.

  • Počet členů NATO, kteří plní své závazky, se více než zdvojnásobil

    Zatímco v roce 2017 plnily své závazky vůči Alianci, tedy 2 % HDP na obranu, jen čtyři členské země, letos už je takových zemí devět.

  • Kybernetická bezpečnost jedním z hlavních témat

    Kybernetická bezpečnost bude na dnešním jednání, ale i v budoucnu jednou z hlavních priorit Severoatlantické aliance.

  • Moskvu znepokojuje zvyšování rozpočtu NATO

    „Vidíme, že NATO se věnuje hlavně zadržování a expanzivní politice směrem k naší zemi. To nás musí znepokojovat, podobná slova o zvýšení obranného rozpočtu to znovu dokazují,“ řekl novinářům mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Rusko se podle něj do závodů ve zbrojení zatáhnout nenechá.

  • Premiér Johnson: NATO znamená jeden za všechny, všichni za jednoho

    „Fakt, že žijeme v míru, ukazuje sílu Severoatlantické aliance. Když budeme stát pospolu, nikdo nás neporazí a nikdo také nevyvolá válku. Když je někdo z nás napaden, všichni ostatní ho budou bránit. Platí zde jeden za všechny, všichni za jednoho,“ řekl britský premiér Boris Johnson.

  • Vtipkování na účet Donalda Trumpa

    Na recepci v Buckinghamském paláci se Justin Trudeau, Emmanuel Macron, Boris Johnson a další politici pustili do vtipkování o tiskových konferencích amerického prezidenta. „Bylo vidět, jak lidem z jeho týmu spadla čelist,“ říká na nahrávce o jedné z tiskovek kanadský premiér Trudeau.

  • Macron: Stojím si za svým, všichni musí vědět, na jakých základech stojí NATO

    Francouzský prezident napsal na Twitter, že i přesto, že jeho výroky vzbudily „určité reakce“, trvá na svém. Narážel tím na svůj starší výrok o tom, že NATO je ve stavu „mozkové smrti“, který dnes na summitu opakovaně kritizoval americký prezident Donald Trump. Podle Macrona státy NATO „nemohou utrácet peníze a obětovat lidské životy, aniž by došly ke shodě, na jakých základech NATO stojí a čím by vlastně NATO mělo být“.

  • Summit G7 nebude na Floridě, řekl Trump

    Summit zemí G7 příští rok bude dle slov Trumpa hostit prezidentské letní sídlo a tradiční americké dějiště zahraničních schůzek Camp David. Trump v minulosti mluvil o tom, že by se lídři skupiny G7 mohli sejít v jeho soukromém resortu na Floridě. Letos v říjnu ale Trump oznámil, že svůj záměr přehodnotil, a dnes na summitu NATO to definitivně potvrdil. „Bude to v sídle Camp David, kde to mají všichni rádi,” řekl.

  • Schiff je maniak a chorý člověk, řekl Trump po boku Trudeaua

    Trump po dotazu jednoho z novinářů na společné tiskové konferenci s kanadským premiérem Trudeauem komentoval osobu šéfa amerického sněmovního výboru pro tajné služby a demokrata Adama Schiffa. Nazval ho chorým člověkem a maniakem.

  • Trump o nesplněném závazku Kanady vůči NATO: „Dáme je na splátkový kalendář“

    Trudeau okomentoval i to, jak se Kanadě daří splnit závazek odvádět dvě procenta svého HDP na obranu. Země momentálně odvádí necelá 1,4 procenta, ale podle Trudeaua posiluje jednotky NATO kanadskými vojáky. „Dáme je na splátkový kalendář, víte? Jsem si jistý, že by se to premiérovi líbilo,” okomentoval Trump nesplněný závazek médiím. „Myslím, že je důležité vzít v potaz skutečné činy. A Spojené státy i všechny členské státy NATO vědí, že Kanada je solidní, spolehlivý partner a bude pokračovat v obraně NATO i obraně našich zájmů,” uvedl Trudeau.

  • Trump při setkání s Trudeauem: „Pevně věřím ve velmi, velmi čistou, průzračnou vodu a čistý vzduch“

    Státnici se dotkli například tématu klimatické krize, které je konkrétně pro kanadského premiéra zásadní. „Myslím na to pořád. Upřímně, klimatická změna je pro mě velmi důležitá,” řekl Trump. V listopadu USA pod jeho vedením odstoupily jako první stát od Pařížské dohody z roku 2015, která světový boj proti změnám klimatu upravuje. Trump nicméně uvedl, že „pevně věří ve velmi, velmi čistou, průzračnou vodu a čistý vzduch”.

  • Macron opravil Trumpa

    Setkání Trumpa s Macronem provázela napjatá atmosféra. Zřetelná byla třeba v momentě, kdy Trump uvedl, že většina bojovníků Islámského státu vězněných v Sýrii pochází z Evropy. Macron v tu chvíli zasáhl jako fact checker, píše CNN. Opravil ho, že jsou ze Sýrie, Iráku a blízkovýchodního regionu – ti, kteří pocházejí z Evropy, představují malou část z celého problému.

  • Putin kritizoval NATO, ale ujišťoval o ochotě spolupracovat

    Ruský prezident Vladimir Putin v úterý vyjádřil připravenost Ruska spolupracovat se Severoatlantickou aliancí při potírání reálných hrozeb, jako je mezinárodní terorismus. Kritizoval ale zastaralé uvažování NATO ve stylu někdejšího dělení světa na znepřátelené bloky, jakož i další rozšiřování Aliance, které vnímá jako ohrožení ruské bezpečnosti.

    „Blokové stereotypy minulých let v myšlení nemohou být dobrým nástrojem pro hledání a přijetí efektivních řešení v podmínkách rychle a prudce měnícím se současném světě,” zdůraznil Putin na poradě s ruskými veliteli v černomořském letovisku Soči.

  • NATO by se mělo zaměřit i na teroristy a Čínu, řekl Trump

    „Severoatlantická aliance musí být pružnější a dívat by se neměla jen na Rusko, ale také na islámský terorismus nebo na rostoucí Čínu,“ uvedl Trump po dnešním jednání s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem. Macron řekl, že si stojí za svým nedávným výrokem o „mozkové smrti“ NATO. Aliance si podle něj potřebuje vyjasnit své strategické cíle.

  • Summit NATO poprvé jako možnou hrozbu výslovně zmíní Čínu

    V závěrečném prohlášení nynějšího summitu Severoatlantické aliance bude poprvé jako nová možná vojenská hrozba zmíněna Čína. Dnes o tom informovala agentura DPA, podle které se členské země již shodly na textu závěrečného dokumentu. Dvoudenní summit začíná oficiálně až dnes večer. Lídři 29 členských zemí se v britské metropoli scházejí 70 let po vzniku NATO.

    „Jsme si vědomi, že rostoucí vliv a mezinárodní politika Číny představují jak příležitosti, tak výzvy, jimiž se Aliance musí společně zabývat,“ cituje agentura DPA z textu, který podle ní šéfové států a vlád členských zemí zveřejní ve středu.

Reklama

Hlavní zprávy