Hlavní obsah

Významný republikán radši podpoří Trumpova soka. Jsi mrtvola, vzkázal Trump

Foto: Profimedia.cz

Bývalý ministr zahraničí USA Colin Powell.

Reklama

Bývalý šéf americké diplomacie Colin Powell jako první významný republikán veřejně oznámil, že v prezidentských volbách podpoří někdejšího viceprezidenta Joea Bidena. Tedy demokratického soka pro Trumpovo znovuzvolení.

Článek

Powell byl ministrem zahraničí v letech 2001 až 2005, za prezidenta George Bushe mladšího. V letech 1989-1993, za prezidenta George Bushe staršího, byl předsedou Sboru náčelníků, vedl tedy rovněž americká vojska za války v Perském zálivu.

Trump se podle Powella vzdálil americké ústavě a představuje nebezpečí pro zemi a její demokracii. „Nemohu žádným způsobem letos podpořit prezidenta Trumpa,“ řekl zpravodajské televizi CNN Powell, který pro Trumpa nehlasoval už při předchozích volbách v roce 2016. Na otázku CNN, zda bude volit Bidena, odpověděl kladně.

Trump v neděli na Twitteru Powella označil za „skutečnou mrtvolu“, která právě oznámila, že bude hlasovat „pro jinou mrtvolu, ospalého Joea Bidena“. Trump zdůraznil, že exministr zahraničí je zcela zodpovědný za to, že Spojené státy zatáhl do „katastrofálních válek na Blízkém východě“ na základě tvrzení, že Irák má zbraně hromadného ničení.

Powell je další z bývalých vysokých představitelů amerických ozbrojených sil, který pokáral Trumpa v době protestů proti rasové nespravedlnosti. Exministr obrany James Mattis Trumpovi, v jehož vládě působil, vyčetl, že se snaží Američany rozdělit.

Reklama

Doporučované