Hlavní obsah

Významný svědek soudu v utajení řekl, jak to bylo se sledováním Radky Nečasové

U soudu vypovídal klíčový svědek v případu sledování Radky Nečasové.Video: Lukáš Marek

 

Reklama

Před Obvodním soudem pro Prahu 1 vypovídal Vladimír Šibor, šéf policejního Útvaru zvláštních činností.

Článek

Významného svědka vyslechl ve středu soud v kauze údajného zneužití vojenské tajné služby, ve které je obžalována manželka bývalého premiéra Petra Nečase Jana Nečasová, dříve Nagyová.

Před Obvodním soudem pro Prahu 1 vypovídal Vladimír Šibor, šéf policejního Útvaru zvláštních činností. Šibor je pokládán za jednoho z největších českých odborníků na odposlechy a sledování, protože právě touto činností se jím řízený útvar zabývá.

A právě o údajné sledování v celé kauze Jany Nečasové jde.

Podle státních zástupců Nečasová nechala prostřednictvím tří spolu s ní obžalovaných důstojníků vojenské tajné služby sledovat tehdejší Nečasovu manželku Radku.

Obhajoba tvrdí, že o žádné sledování nešlo. Mělo prý jít o takzvané kontrasledování, tedy v podstatě o ochranu před blíže nespecifikovaným nebezpečím.

Právě Šibor měl celou věc jako odborník posoudit. Jeho výslech probíhal kvůli utajovaným skutečnostem s vyloučením veřejnosti.

Státní zástupce ale poté Seznamu řekl, že lze říci, že Šibor vypovídal ve prospěch obžaloby. Už dříve přitom na veřejnost pronikly informace, že celou akci Šibor ve svém posudku označil za jasné sledování. Jeho posudek tak může mít na rozhodnutí soudu zásadní vliv.

Celý proces se chýlí k závěru. Tento týden soud dokončí dokazování. Na dalším jednání by pak měly zaznít závěrečné řeči a případně rozsudek. Termín tohoto jednání ale zatím soud neurčil.

Obvodní soud pro Prahu 1 řeší kauzu už počtvrté. Poté, co obžalované osvobodil a nerespektoval výtky nadřízeného Městského soudu v Praze, dostal věc na starosti nový trestní senát.

Reklama

Související témata:

Doporučované