Hlavní obsah

Výzva pro firmy: jak mladí, tak staří chtějí více času pro osobní život

Rozhovor s výzkumnicí pracovního trhu Lindou Pickovou.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Češi se nebojí měnit zaměstnavatele a firmy se jim budou snažit vyjít vstříc tím, že jim lépe umožní vybalancovat osobní a pracovní život. Největší výzvou však bude stárnoucí populace, říká výzkumnice pracovního trhu Linda Picková ze společnosti Randstad.

Článek

V uplynulých šesti měsících změnilo zaměstnání 20,5 procenta Čechů. Další více než pětina lidí si aktuálně jinou práci buď aktivně hledá, nebo se po zajímavých pracovních příležitostech u jiného zaměstnavatele poohlíží. Vyplývá to z průzkumu společnosti Randstad. „Když je zaměstnanec nespokojený, žádný benefit ho neudrží,“ říká výzkumnice Linda Picková.

Podle vašich průzkumů vyměnilo zaměstnání 20,5 procenta lidí. Co je k tomu vedlo?

Dlouhodobě víme – nebo se pořád trhem ozývá – že všichni odcházejí za lepší nabídkou, jinou nabídkou, že je někdo lépe zaplatí nebo jim nabídne více benefitů. My ale za poslední rok stále více a více v našich datech vnímáme jiný trend – lidé odcházejí primárně kvůli nespokojenosti se svým současným zaměstnavatelem. Takže je to souhra obou dvou těch okolností. Jak lepší nabídky, tak ale samozřejmě i té ochoty měnit. A lidé, kteří vymění místo, pociťují více a více nespokojenosti v současném zaměstnání.

Vyplynulo vám také z průzkumu třeba to, čím mohou noví zaměstnavatelé nalákat zaměstnance, aby přešli k nim?

Je to vždycky soubor všech faktů. Firemní kultury, benefitů, samozřejmě dobrého zaplacení těch lidí. Plat a benefity jsou pořád ten nejdůležitější faktor. Ale objevují se i další aspekty, například, jak se firma chová ke svým zaměstnancům, těch faktorů je velmi mnoho.

A pohled z opačné strany? Jak udržet zaměstnance? Zmínila jste firemní benefity, ale to třeba člověka po nějaké době omrzí, ne?

Benefity jsou záležitostí na první dva tři měsíce, pak už to berete jako samozřejmost a potřebujete další a další impulz. Ta otázka by se dala otočit, tedy ne jak ho udržet, ale jak ho neztratit. Z našich dat vidíme rostoucí skupinu lidí, kteří odcházejí, protože u svého zaměstnavatele nejsou spokojeni s vedením.

Vidíme několik různých motivátorů, ale když je sečteme, objeví se z toho otázka nefunkčního leadershipu v rámci jednotlivých firem. A tento trend je velmi silný ve skupině starších lidí. Vzhledem k tomu, že průměrný věk zaměstnance je zhruba 40,2 roku, potenciálně se to týká velkého množství zaměstnanců.

Když si pětina zaměstnanců najde novou práci, je to problém? Je to špatně, že zaměstnanci mezi firmami takto fluktuují?

Ještě před pár lety, když měl někdo ve firmě fluktuaci sedm procent, tak to byl vlastně problém HR týmu a vedení firmy na ně tlačilo, ať s tím něco dělají. Jestli je to problém? Je to stav – v tuhle chvíli zaměstnanci na českém pracovním trhu necítí strach ze změny zaměstnání. Náš pracovní trh je dlouhou dobu stabilní, je plný nabídek, je velmi málo lidí, kteří jsou bez práce… V tuto chvíli se lidé nebojí měnit. A to samozřejmě roztáčí ta kola fluktuace.

Čekáte, že se bude v tomto roce víc propouštět?

To je otázka. Na začátku roku je vždycky jistý propad v nabídce nových míst, firmy opouštějí sezonní zaměstnanci napojení na vánoční špičku. Ale v tuto chvíli nevidíme v propouštění trend, na jehož základě bychom mohli říct: Ano, v 2020 se bude propouštět.

Z Německa nepřicházejí poslední dobou úplně dobré zprávy…

Báli jsme se, ještě před pár měsíci jsme si říkali, že v rámci navázání naší ekonomiky na ekonomiku německou uvidíme pokles, ale v tuhle chvíli to vypadá relativně stabilně. Těžko říct, nemám ani křišťálovou kouli, ani černého kocoura, ale myslím si, že pro letošní rok zatím všechny indikátory říkají, že pracovní trh bude poměrně stabilní. Nečekáme už ani příliš velké navyšování mezd.

Jaké největší změny český trh práce čekají?

Nejdůležitější z mého úhlu pohledu je velká jistota Čechů, že zaměstnání mohou nalézt, zaměstnanci se tím pádem nebojí diktovat podmínky, ptají se po benefitech a podobně. Další trend je, že vzrůstá potřeba flexibilních pracovních úvazků. A co je ještě možná nejdůležitější, stárne nám pracovní populace. Pokud se podíváme na data, skupina lidí, kteří jsou aktivní, pořád stárne.

Foto: Jan Marek

Kolik lidí hledalo práci v českých krajích v prosinci 2019.

Co to firmám v budoucnosti přinese?

Už vidíme ty první kroky. Firmy se více otevírají flexibilním pracovním úvazkům a pracovní době, snaží se přizpůsobit a umožnit lidem, aby si vybalancovali pracovní a osobní život. A to se týká nejen mileniálů, ale i lidí, kteří stárnou a chtějí lepší balanc právě proto, aby mohli o to déle pracovat. My je nezbytně nutně potřebujeme, protože jinak nám budou chybět.

Řeší firmy nedostatek lidí automatizací ve výrobě?

Automatizace ve výrobě už je, běží a probíhá. Možná je však za tím ještě jiná otázka, která čeká Českou republiku, ale samozřejmě nejen ji. Automatizace ve výrobě, to je ta první, která nás vždycky napadne, ale přichází jiný druh automatizace, přichází umělá inteligence a automatizace v administrativních pozicích. Automatizace tedy určitě bude měnit pracovní trh, ale nemyslím si, že to bude čistě ve výrobě, musíme ji čekat spíš v administrativních a finančních pozicích.

Reklama

Doporučované