Hlavní obsah

Vyzvali mě občané, říká Křeček k návštěvě Zemana. Babiš i Fiala stále čekají

Foto: Nikol Mudrová

Prezident Miloš Zeman je dlouhodobě hospitalizovaný v ÚVN.

Reklama

Ombudsman Stanislav Křeček Seznam Zprávám řekl, že prezidenta Miloše Zemana navštívil z vlastní iniciativy. Popsal také, že během návštěvy byl přítomný lékař.

Článek

Na pokoji ve vojenské nemocnici u vážně nemocného prezidenta Miloše Zemana se střídají návštěvy. Nejnověji za ním přišel ombudsman Stanislav Křeček, na konci minulého týdne Václav Klaus. Vrcholní politici na setkání zatím čekají.

Veřejný ochránce práv Seznam Zprávám řekl, že prezidenta o návštěvu požádal sám poté, co ho kvůli tomu oslovili občané.

„Já jsem byl několika občany ve veřejném prostoru vyzván, abych navštívil pana prezidenta, takže jsem z mé vlastní iniciativy požádal o návštěvu a bylo mi vyhověno. Nikdo mě k tomu nenutil,“ odpověděl ombudsman Křeček, z jakého důvodu byl za prezidentem v Ústřední vojenské nemocnici.

Křeček uvedl, že o jeho návštěvě věděl předem prezident Zeman i nemocnice. „Bez souhlasu prezidenta samozřejmě nejsou návštěvy možné. Lékař byl při tom přítomen samozřejmě, to mi nevadilo,“ doplnil pro Seznam Zprávy veřejný ochránce práv Stanislav Křeček. Reakci ÚVN Seznam Zprávy zjišťují.

Podle Křečka prezident není omezen ve svých právech, v přijímání návštěv ani v komunikaci s nimi. Na přijetí u prezidenta ale stále čeká současný premiér Andrej Babiš i budoucí premiér Petr Fiala. Ten žádal o schůzku hned po volbách.

„Setkání s panem prezidentem je domluveno s tím, že se uskuteční, až bude přeložen z JIP na normální pokoj a bude moci přijímat pracovní schůzky. Tato situace zatím nenastala, ale do 8. 11. nejsme v žádném časovém tlaku,“ reagoval Fiala na dotaz Seznam Zpráv, jak vnímá, že ho prezident zatím nepřijal.

Rozruch způsobila nedávná návštěva šéfa Sněmovny Radka Vondráčka. Nemocnice se proti ní veřejně ohradila, protože o ní nebyl informován ošetřující lékař. Následně požádala ochrannou službu, aby bez souhlasu lékaře k prezidentovi nikoho nepouštěla.

Později vyšlo najevo, že Vondráček a hradní úředníci porušili pravidla nemocnice, protože přišli na JIP bez respirátorů a ochranného oblečení.

Prezident Miloš Zeman je dlouhodobě hospitalizovaný v Ústřední vojenské nemocnici v Praze. Naposledy v pátek večer nemocnice oznámila, že se prezidentův stav mírně zlepšil.

Zeman je v nemocnici už 16 dní

„Se svolením prezidenta republiky pana Miloše Zemana s opatrným optimismem sdělujeme, že díky komplexní léčbě specialistů ÚVN došlo během čtvrtka a pátku k mírnému zlepšení jeho zdravotního stavu,“ uvedla v prohlášení střešovická nemocnice.

Zdraví prezidenta řeší nyní Senát, který dostal i zprávu o zdravotním stavu. Organizační výbor Senátu bude jednat o 9. listopadu jako o možném termínu mimořádné schůze horní komory ke zdravotnímu stavu a schopnostem Miloše Zemana vykonávat funkci prezidenta.

Šéf Senátu Miloš Vystrčil také zopakoval, že před případným hlasováním o dočasném převedení pravomocí hlavy státu na jiné ústavní činitele požádá o aktuální zprávu o stavu prezidenta Ústřední vojenskou nemocnici.

Reklama

Doporučované