Hlavní obsah

Výzvědy o miliardových kauzách. I to byla práce pro odvolaného českého velvyslance

Klíčové kauzy pro českého velvyslance ve Švýcarsku. Jednu z nich komentuje i advokát Jan Kalvoda.

 

Reklama

České úřady v tichosti se Švýcary vyjednávají o podílu na zabaveném majetku uhlobaronů v kauze Mostecké uhelné.

Článek

Česká ambasáda ve švýcarském Bernu je zdánlivě klidnou a luxusní pracovní destinací, kterou diplomaté dostávají za odměnu. Velvyslanec a jeho lidé ale v alpské konfederaci mají velmi delikátní a náročný úkol. Udržování vřelých vztahů se švýcarskými úřady je totiž klíčové pro řadu byznysových a také kriminálních kauz.

Švýcarské banky a nadace dlouhodobě sloužily k ukrývání majetku a k jeho dohledávání potřebují čeští vyšetřovatelé často součinnost diplomatického sboru.

Aktuálně se podle informací Seznamu intenzivně v tichosti vyjednává o tom, jestli se Česká republika dostane k podílu na zabaveném majetku českých uhlobaronů, kteří byli ve Švýcarsku zatím nepravomocně odsouzeni za tunelování Mostecké uhelné společnosti.

Obstavený majetek spolu s uloženými pokutami má hodnotu přes dvacet miliard korun. A Česko má jedinou šanci, jak se k části dostat. Uzavřením speciální mezistátní dohody. K soudnímu řízení se totiž přihlásilo pozdě a musí spoléhat jen na vstřícnost švýcarských úřadů.

„Oficiálně mohou rozhovory začít až po pravomocném rozsudku. Je ale třeba jednat mnohem dříve. Švýcaři se v těchto případech neradi dělí. Existují ale ojedinělé případy, například japonské nebo italské mafie, kdy se to podařilo,“ sdělil Seznamu pod podmínkou anonymity zdroj z Ministerstva financí, které má neoficiální jednání kvůli kauze Mostecké uhelné pod patronátem.

Jaké další kauzy má v popisu práce český velvyslanec ve Švýcarsku? A nepřekračovaly v minulosti zásahy české diplomacie do miliardových sporů meze? To vše zjištovaly Seznam Zprávy v souvislosti s odvoláním dosavadního ambasadora v Bernu Karla Borůvky, který byl z mise stažen kvůli chování své ženy na sociálních sítích. Podívejte se ve videu nahoře.

Reklama

Doporučované