Hlavní obsah

Vzácná orlice narazila do drátů vysokého napětí, starají se o ni v Rajhradě

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Záchranná stanice v Rajhradě na Brněnsku se stará o skoro rok starou samici orla královského. Na Moravu přiletěla z Maďarska, u Vlasatic na Brněnsku ale narazila do drátů vysokého napětí.

Článek

Veterinář jí musel amputovat křídlo, uvedl Český svaz ochránců přírody. Na péči o orlici lze přispět ve sbírce.

Lidé orlici na poli pod dráty nalezli 2. dubna. „Jedná se o samici orla královského v dobré kondici. Byla kroužkována jako mládě na hnízdě 14. 6. 2020 v maďarském městě Mesökövesd. V hnízdě měla jednoho sourozence,“ uvedl Jaroslav Sedláček z rajhradské záchranné stanice.

Orlice vzdušnou čarou z Maďarska do Vlasatic urazila vzdálenost 325 kilometrů. „Nárazem do nadzemního vedení velmi vysokého napětí si způsobila otevřenou zlomeninu levého křídla. Křídlo se již nedalo zachránit, a proto následující den podstoupila chirurgický zákrok a prakticky celá končetina jí byla amputována,“ uvedl Sedláček.

Po operaci orlice podle něj prospala zbytek dne, následující den už byla aktivní. Několik dnů ale zůstala v ošetřovacím boxu a ošetřovatelé ji museli krmit násilím. Opakovaně totiž odmítala přijímat potravu sama. To se změnilo minulý týden, kdy ji umístili ven a potravu začala přijímat sama.

Orlice měla podle ochránců štěstí v neštěstí, že si jí včas všimli lidé a obratem zavolali na záchrannou stanici. Do přírody se sice už nevrátí, ale může dožít právě v záchranné stanici v Rajhradě. Lidé mohou přispět libovolnou částkou na péči o ni i na další činnost záchranné stanice ve sbírce Zvíře v nouzi na číslo účtu 33553322/0800 s variabilním symbolem 124.

Orel královský patří k nejvzácnějším orlům vyskytujícím se na území ČR. Hnízdí pouze na jihu Moravy, a to ne více než deset párů. Je natolik vzácný, že není uveden ani v českém seznamu zvláště chráněných druhů, protože v době, kdy se tento seznam tvořil, se v České republice vůbec nevyskytoval. Ohrožen je především chemizací zemědělství, nevhodným lesnickým hospodařením, nebezpečnými elektrorozvody a také pytláctvím.

Reklama

Doporučované