Hlavní obsah

Vzácná shoda dlužníků s exekutory. Novelu exekučního řádu je třeba přepracovat

Novelu exekučního řádu kritizuje Exekutorská komora i samotní dlužníci.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Exekutorská komora přivítala přerušení projednávání novely exekučního řádu z dílny Ministerstva spravedlnosti. Hlavní myšlenka se nelíbila ani dlužníkům.

Článek

Snadnější zastavování exekucí, efektivnější doručování dlužníkům za pomoci datových schránek a zjednodušené srážení ze mzdy. Exekutorská komora představila kroky, které z jejího pohledu změní stále alarmující počet předlužených Čechů.

Reaguje tak na aktuální dění kolem novely exekučního řádu. Tu připravilo Ministerstvo spravedlnosti a Legislativní rada vlády ji na konci minulého týdne vrátila zpátky k přepracování.

Hlavním problémem je myšlenka, že všechny exekuce na jednoho dlužníka by měl spravovat jeden exekutor. Práce by tak připadla tomu úřadu, který jako první začal vymáhat od daného člověka peníze.

Tento klíč, podle kterého by se přerozdělovaly exekuce, kritizuje nejen Exekutorská komora.

„Takže by dlužník z Opavy musel například komunikovat s exekutorem z Chebu. Byla by to obrovská zátěž pro dlužníka, pro věřitele, ale i pro soudy a exekutory,“ vykresluje Vladimír Plášil, prezident Exekutorské komory, k jakým situacím by podle něj reálně mohlo dojít.

Vzácně se tak shodne s bojovnicí za větší práva pro dlužníky. „Co by se změnilo? Snad jen to, že nebude deset exekutorů podávat žádosti o součinnost různým organizacím. Práce tak spíše ubyde jim,“ říká Denisa Rohanová z České asociace povinných.

Výsledkem novely by podle Rohanové bylo, že zůstane několik velkých exekutorských úřadů a ostatní budou jen přeposílat případy právě jim. Na druhou stranu bude postrádat pravomoc zastavení nevymahatelných exekucí, kterou měla novela exekutorům dát.

„Oni moc dobře vědí, které exekuce vedou bezvýsledně už několik let,“ dodává Rohanová.

Reklama

Související témata:

Doporučované