Hlavní obsah

Vzácný dřevěný kostel v Hradci dostane po opravě první nátěr

Foto: https://www.hradeckralove.org/

Ilustrační snímek.

Reklama

Dřevěný kostel svatého Mikuláše v Hradci Králové dostane po nedávné opravě první udržovací nátěr šindelové krytiny. Šindele by tak měly lépe odolat povětrnostním vlivům i hmyzím škůdcům a jejich životnost by měla být delší.

Článek

Památkově chráněný kostel z počátku 17. století patří k nejstarším církevním památkám ze dřeva ve střední Evropě.

Ochranný nátěr bude bezbarvý, takže zůstane zachována již zešedlá barva šindele. Při tříleté rekonstrukci kostelíku, která trvala do poloviny roku 2019, řemeslníci vyměnili šindelovou střechu, opravili podlahy a trámy. „S první nátěrem se doporučuje vyčkat dva až čtyři roky od položení čerstvého šindele,“ uvedl vedoucí odboru památkové péče magistrátu města Jan Falta.

Město Hradec Králové také na letošní rok chystá opravu a nátěr oken památkově chráněné budovy staré radnice na Velkém náměstí. Z informací radnice vyplývá že obě opravy by mohly stát kolem jednoho milionu korun, z nichž by polovinu chtělo město uhradit z dotace od ministerstva kultury.

Kostelík svatého Mikuláše byl původně postaven v obci Habura na východním Slovensku. V polovině 18. století jej Habura prodala do sousední Malé Poľany, od které jej v roce 1935 koupil Hradec Králové. Již značně zchátralý kostel byl tehdy rozebrán a po převozu vlakem znovu postaven v hradeckých Jiráskových sadech jako památník padlým v první světové válce.

Při nedávné opravě, která byla první v jeho historii, prošla kompletním restaurováním i malovaná výzdoba a inventář. Perlou kostela je ikonostas, tedy ozdobná malovaná stěna, která odděluje v pravoslavných kostelích chór od oltářní části. Oprava stála 14,5 milionu korun bez DPH.

Reklama

Doporučované