Hlavní obsah

Vzácný virus opičích neštovic se objevil ve Velké Británii

Foto: phil.cdc.gov

Mezi symptomy infekce patří mimo jiné i vyrážka.

Reklama

Britské ministerstvo zdravotnictví a sociální péče potvrdilo, že jsou infekčním onemocněním nakažení dva lidé.

Článek

Oddělení veřejného zdraví (PHE) uvedlo, že pojítko mezi dvěma nakaženými pacienty přímo ve Velké Británii neexistuje. Zatím tak věří tomu, že se infekcí oba nakazili v Nigérii ještě před tím, než přicestovali do Británie.

„Je to velice nezvyklé vidět tu vedle sebe dva případy výskytu takové vzácné infekce ve stejném čase,” řekl v prohlášení zastupující ředitel sektoru PHE pro infekční choroby Nick Phin.

Prvního pacienta diagnostikovali v hrabství Cornwall na jihozápadě Anglie minulý týden. Podle televize CNN se jednalo o obyvatele Nigérie, ve které propukla nákaza minulý rok v září. Oddělení veřejného zdraví prohlásilo, že ve Velké Británii šlo o vůbec první případ výskytu viru opičích neštovic.

Druhý diagnostikovaný nakažený se momentálně nachází v nemocnici Royal Liverpool University na severozápadě Anglie. Ředitel jednotky pro tropická a infekční onemocnění Mike Beadsworth uvedl, že personál kliniky, další pacienti nebo návštěvníci nejsou v ohrožení a nemocný je pod dohledem specialistů.

„Momentálně se usilovně snažíme kontaktovat všechny osoby, které s nakaženými přišly do styku, především pak zdravotní pracovníky v Nigérii kvůli potřebným informacím a radám,” dodal Phin.

Oddělení veřejného zdraví bude kontaktovat i spolupasažéry nakažených, kteří byli přítomni na palubě jejich letu z Nigérie.

Opičí neštovice jsou vzácným virovým infekčním onemocněním, které k přenosu mezi lidmi vyžaduje těsnou blízkost. Mezi symptomy se řadí horečka, svalový třes, bolesti a vyrážka. Léčba se většinou pohybuje v řádu týdnů, ve výjimečných případech však může dojít i k vážnějšímu průběhu nemoci a v důsledku i k smrti nakaženého.

Reklama

Doporučované