Hlavní obsah

Vzácný železniční most přes Orlík má jít k zemi. Podaří se ho zachránit?

Záhady Josefa Klímy: Starý železniční most přes Orlík půjde k zemi. Podaří se ho zachránit?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

V Chotěšově na Plzeňsku a u Červené na Písecku řeší problémy s železničními mosty. U Červené stojí od roku 1889 most přes Vltavu. Je konstrukčně shodný s Eiffelovou věží a v minulosti byl zapsán na seznamu technických památek.

Článek

Kvůli změně zákona ale ze seznamu vypadl a nikdo si toho nevšiml. Nyní hrozí mostu demolice. Správa železnic totiž v roce 2016 požádala o povolení k jeho rozebrání. Vedle starého mostu totiž plánuje postavit most nový. Oprava unikátní konstrukce tak, aby odpovídala současným nárokům, by znamenala výměnu celku.

Místní obyvatelé doufali, že most, pro který nebude mít správa železnic už využití, převezme do své péče kraj. Jihočeské zastupitelstvo most převzít odmítlo, s poukazem na vysokou cenu opravy.

Místní ovšem tvrdí, že náročná oprava mostu není nutná, když po něm dále nebudou jezdit vlaky. Rozhodli se proto o most zabojovat.

U Chotěšova je problém s mostem přesně opačný. Stál tu až do 50. let minulého století a zbyl po něm opuštěný pilíř uprostřed řeky. V 90. letech na opuštěném pilíři, tyčícím se uprostřed řeky Radbuzy, vyrostla chajda baby Jagy. Až do loňské epidemie koronaviru byla chajda atrakcí pouze pro místní a pro vodáky.

Loni se stavba na pilíři nečekaně stala obrovským turistickým magnetem. Jenže jak to vypadá, má své dny sečteny. Chotěšovská radnice by chtěla most přes Radbuzu obnovit a dřevěná stavba, postavená z recese, jí stojí v cestě.

Jak si vede chajda v boji s obecním úřadem a proč se místním obyvatelům od Červené může paradoxně podařit zablokovat stavbu nového mostu? Zjistíte v úvodním videu.

Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který vysílá Televize Seznam v premiéře každý čtvrtek od 20:00. Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované