Hlavní obsah

Vzdělávací areál Svět záchranářů by mohl vzniknout v Praze-Dubči

Foto: ZZS Praha

Ilustrační snímek.

Reklama

Vzdělávací areál Svět záchranářů by mohl vzniknout v pražské Dubči. V areálu by se děti i dospělí měli možnost seznámit s prací záchranářů a jak reagovat na různá rizika.

Článek

V České republice existuje takový areál v Karlových Varech. Předběžný odhad nákladů se pohybuje okolo 550 milionů korun. Peníze by město chtělo získat z evropských fondů. „Je to osvěta Pražanů a lidí proti všem nebezpečím, která na ně číhají. Nebude to sloužit jako záložní výcvikové středisko hasičů,“ řekl ředitel Správy služeb hlavního města (SSHMP) Tomáš Stařecký.

Svět by mohl vzniknout na městském pozemku v Dubči naproti odtahového parkoviště SSHMP a vedle plánovaného Pražského okruhu. „Výhodou by tak bylo, že by se nemusel kupovat pozemek. Pozemek je v těsné blízkosti plánovaného okruhu, ale místa je tam dost,“ řekl Stařecký.

Zastoupení by v areálu měly všechny složky integrovaného záchranného systému (IZS), tedy mimo jiné záchranáři, hasiči nebo policisté. Vznikly by variabilní promítací sály. „Tam by probíhala osvěta, teoretická školení a tak dále,“ řekl Stařecký. Lektory by dělali odborníci z řad záchranářů IZS. Vybudováno bude zázemí pro zaměstnance a parkoviště pro autobusy a auta, a to včetně nabíječek pro elektromobily.

Umístěn bude v areálu vyřazený vagon metra od dopravního podniku (DPP) a simulace skutečného nástupiště i s eskalátory. Byla by zde stanice horské služby s částí lanové dráhy. Svou práci ukáže také celní správa a lidé se seznámí s tím, co se děje při odbavení na letišti. Ve venkovním areálu je pak naplánováno dopravní hřiště, jehož součástí bude i tramvaj.

Budovy by byly vystavěny z odolných a ekologických materiálů. „Vybavení předpokládáme, že by se získávalo od jednotlivých účastníků projektu, jak jsem říkal od DPP vagón nebo kus lanovky od horské služby,“ řekl Stařecký.

Peníze na stavbu areálu by město chtělo získat z evropských fondů. Při otevírání evropských fondů po pandemii nemoci covid-19, tak se podle ředitelky magistrátního odboru bezpečnosti Markéty Štalmachové očekává tzv. výzva, v které by měly být peníze směřovány do vzdělávacích center IZS. Starosta Prahy 16 a pražský zastupitel Karel Hanzlík (ODS) upozornil, že Evropská unie neproplácí projekty v celé výši. S tím úřad podle Štalmachové počítá. Dopracována proto bude podrobnější finanční rozvaha a nákladů na provoz.

Reklama

Doporučované