Hlavní obsah

Vzduch je čistější. Přesto hrozí klimatická kalamita

Foto: Profimedia.cz

Sucho a koronavirus jako budíček pro lidstvo. Je čas začít fungovat zeleněji, shodují se odborníci i někteří státníci. (Ilustrační snímek)

Reklama

Země by se měly poučit jak z epidemie koronaviru, tak z historicky nevídaného období sucha a zaměřit se na ekologičtější fungování. Shodli se na tom světoví státníci i čeští experti.

Článek

Česko podle projektu InterSucho prožívá nejhorší epizodu sucha za posledních 500 let, američtí vědci už v půlce dubna mluvili o „megasuchu“, které snese srovnání nebo je i horší než největší sucha ve známé historii.

Své tvrzení opírají o klimatické modely a data z letokruhů stromů, které sahají 1200 let do minulosti.

„Jsme na stejné trajektorii sucha jako v dobách nejhorších historických kalamit,“ tvrdí Park Williams, bioklimatolog z Kolumbijské univerzity.

Stále varovnější a očividnější situace se stala i hlavním tématem mezinárodní klimatické diskuze, která probíhala koncem dubna v Berlíně, ovšem ministři ze 30 zemí včetně Ruska nebo Číny se kvůli koronaviru připojovali přes videokonference.

Koronavirus jako příležitost se změnit

Státníci, kteří se diskuze zúčastnili, se shodují v tom, že koronavirová krize by se měla využít k zelenějšímu způsobu života.

„Po krizi jako tahle si můžeme říct, pojďme obnovit byznys, tak jak byl. Ale to se nemůže stát. Tahle krize nám ukázala, že všichni musíme změnit naše ekonomiky od základu,“ řekla Brune Poirsonová, francouzská státní tajemnice ministerstva ekologie a stejný přístup propaguje i finská ministryně financí Katri Kulmuniová.

„Přestože se hlavně zaměřujeme na boj proti koronaviru, boj s klimatickými změnami je důležitý jako nikdy předtím. Snažíme se o uzdravení z koronaviru zelenou cestou,“ řekla Katri Kulmuniová.

A podobné výzvy zazněly i z úst čínského ministra životního prostřední či dokonce ministra zahraničí horského státu Bhutánu.

Na tuto iniciativu navázali i čeští odborníci na životní prostřední, kteří ve čtvrtek uspořádali videokonferenci.

„Klimatická krize nezmizela. Ten trend bude pokračovat bez ohledu na pandemii,“ řekl Michal Broža, vedoucí informačního střediska OSN v Praze.

Sucho jako budíček pro lidstvo

Ekolog a porevoluční ministr životního prostředí Bedřich Moldan pak upozornil na to, že během mimořádných opatření v Česku se zlepšila kvalita ovzduší, a zároveň se lidé měli možnost hlouběji zamyslet.

„Je to impulz se ke skutečnostem postavit zodpovědněji,“ říká Moldan s tím, že po krizi se společnost nevrátí do starých kolejí.

Souhlasí s ním i Michaela Pixová, koordinátorka Klimatické koalice, podle které současné suchu má potenciál probudit společnost, aby si uvědomila intenzitu problému. Na druhou stranu apeluje na to, aby se neřešily jen okamžité dopady sucha, ale jeho příčiny.

Reklama

Doporučované