Hlavní obsah

Vzdušný prostor Malajsie narušily čínské stroje, vláda protestuje

Bez komentáře: 16 čínských vojenských letadel vniklo bez povolení do vzdušného prostoru Malajsie.Video: AP

 

Reklama

Čínské vojenské letectvo narušilo vzdušný prostor Malajsie. Incident se odehrál zhruba 110 km od ostrova Borneo, uvedly tamní úřady. Malajsijská armáda v reakci na to vyslala k celkem šestnácti čínským letounům svá bojová letadla.

Článek

Malajsijské letectvo sdělilo, že jeho radar zachytil čínské stroje v pondělí v oblasti Luconia Shoals v blízkosti ostrova Borneo, uvedla agentura AP. Pozemní personál se snažil s letadly navázat kontakt, ale bezvýsledně. Armáda následně vyslala k formaci stíhací letouny. Číňané se později z oblasti vzdálili.

Na videu a fotografiích, které zveřejnilo malajsijské letectvo, jsou vidět i transportní stroje Iljušin Il-76 a čínský letoun Xian Y-20.

Malajsie označila incident za „vážné ohrožení národní suverenity“ a zároveň dodala, že vznese diplomatický protest proti „vniknutí“ 16 čínských vojenských letadel do jejího vzdušného prostoru.

Ministr zahraničí Hishammuddin Hussein v úterý řekl, že si předvolá čínského velvyslance, aby vysvětlil „toto narušení malajsijského vzdušného prostoru a suverenity“.

Peking incident zatím nekomentoval, píše agentura AP.

Čína opakovaně narušuje vzdušný prostor jiných států. Na začátku dubna například vniklo do tchajwanského vzdušného prostoru bez povolení 25 čínských letounů včetně bojových stíhaček a bombardérů. Na zvýšenou aktivitu čínského letectva si stěžují častěji také Filipíny.

Reklama

Doporučované