Hlavní obsah

Vždyť vy jste nedokázal porazit ani kmotry ve vlastní straně, pustil se Drahoš do Topolánka

Prezidentský souboj: Topolánek vs. Drahoš.

 

Reklama

Lov poslaneckých přeběhlíků, údajná likvidace vědy i podpis pod „vítačským dopisem“ k uprchlíkům. Na Seznamu se tentokrát v prezidentském souboji utkali bývalý předseda Akademie věd s bývalým premiérem.

Článek

Jiří Drahoš, který zatím v předvolebních průzkumech dominuje vyzyvatelům Miloše Zemana, vstoupil do svého prvního přímého střetu s Mirkem Topolánkem pěkně zostra.

Připomněl, jak v roce 2006 vznikla Topolánkova vláda s přispěním dvou přeběhlíků z ČSSD. Topolánkovi vmetl jeho účast na narozeninách Zemanova šéfporadce Martina Nejedlého a připomněl mu i to, že v roce 2009 sice zavedl v politice slovo „kmotr“, ale zároveň s těmito kmotry, tedy obchodníky s politickým vlivem, nedokázal ve vlastní ODS zatočit.

Mirek Topolánek se ve svých otázkách, které pokládal Jiřímu Drahošovi, zaměřoval na fungování Akademie věd a naznačoval, že Drahoš patří se svým postojem k migraci mezi takzvané vítače. „Máte pořád stejný názor, že ta nekontrolovatelná migrace není problém?“ ptal se Drahoše s odkazem na dokument, který pod vlivem migrační krize v roce 2015 sepsali vědci a Topolánek jej teď hodnotí jako „vítačský dopis“.

Drahoš se ohradil, že tak dopis rozhodně nevyzníval a že své postoje k migraci opakuje po celou dobu kampaně. „Ale chápu, že jste doteď hlavně podřimoval,“ rýpnul si Drahoš.

Celý průběh ostrého souboje obou prezidentských kandidátů, včetně jejich odpovědí na otázku, zda by jako hlava státu vyznamenali bratry Mašínovy, sledujte ve videu umístěném nahoře.

Reklama

Související témata:

Doporučované