Hlavní obsah

Vzestup hladin moří: Podívejte se, jak může dopadnout Split či Havana

Foto: Profimedia.cz

Na zaplavené ulice si budou muset lidé zvykat. Snímek pochází z Číny.

Reklama

Pár týdnů před klimatickým summitem COP26 ve skotském Glasgow vyšla další studie popisující zranitelnost přímořských měst vůči globálním změnám klimatu.

Článek

Bude vzestupem hladiny moří ohrožena miliarda lidí, nebo „pouze“ půl miliardy? V nové studii, kterou zveřejnil časopis Environmental Research Letters, zkoumali němečtí a američtí vědci rozdíl mezi světem, jenž by se řídil závěry Pařížské dohody, a světem, který by proti oteplování planety nezasáhl.

Vědci došli k závěru, že je třeba naléhavě zasáhnout a snížit uvolňovaných uhlíkových emisí: „Většina politických kroků ke snižování emisí nebere v potaz dlouhodobou hrozbu a vede nás k trvalému zaplavení mnohých obydlených oblastí,“ obávají se.

Ledovce v Grónsku a na Antarktidě se v rámci klimatických změn rozpouštějí a nutně povedou k výraznému zvýšení hladiny moří. Nová studie pohlíží až za horizont roku 2100 a na následující staletí – jak budou vypadat, se rozhodne v několika příštích desetiletích, píší autoři.

Vědci pracovali s různými scénáři stoupajících teplot, od 1,5 stupně Celsia, který je cílem Pařížské klimatické dohody, až po katastrofální čtyřstupňový nárůst. I kdyby se teplota zvýšila jen o 1,5 stupně, znamenalo by to, že by se pod úrovní mořské hladiny ocitlo 7,6 procent světové populace, tedy 532 milionů lidí. Pokud by pak nastal ten nejhorší scénář (růst teploty o 4 stupně Celsia), bylo by to už 14 procent populace.

Jen pro srovnání: v současnosti se v této situaci nachází na Zemi 5,3 procent lidí.

Nejohroženějšími zeměmi jsou Čína, Indie, Indonésie, Vietnam a Bangladéš. Autoři studie nebrali v úvahu možné využití ochranných opatření, jako je stavba hrází či použití pump, které by mohly lidem alespoň částečně pomoci: „Ani obří adaptační opatření neumožní se zbavit veškerého rizika,“ píše se ve studii.

Vědci jsou však už zvyklí, že pouhá čísla, byť jsou jakkoliv ohromující, nebere velká část veřejnosti příliš vážně. Studii proto doplnili konkrétními příklady měst, které s pomocí organizace Climate Central představili na snímcích zachycujících současnou podobu a to, jak by mohla dopadnout v budoucnu. V Climate Central takto představili snímky 1780 měst světa, mezi nimiž figuruje například Londýn, Gdaňsk, Sevilla, Bordeaux, Havana, Dubaj či Šanghaj.

Reklama

Doporučované