Hlavní obsah

Vzhledem k situaci musíme očekávat migrační vlnu z Afriky, říká šéf z Člověka v tísni

Proč do Evropy může přijít velká migrační vlna z Afriky?Video: Seznam.cz, Seznam Zprávy

 

Reklama

Ministr vnitra v demisi Lubomír Metnar podepsal minulý týden v Maroku tzv. Marrákešský protokol, který řeší migraci z afrických zemí pro roky 2018 až 2020.

Článek

Jako obvykle, téma uprchlíků vyvolalo v českém parlamentu velké vášně. A to přesto, že se podle ministra jedná o právně nezávazné politické dokumenty a pro Českou republiku neznamenají žádné přijetí nových závazků nebo nových migrantů. Proti deklaraci se ostře vymezili poslanci SPD, kteří ji označili za faktickou legalizací migrace z afrických zemí.

„Nechci komentovat vyjádření českých politických stran, protože si myslím, že by nebylo vhodné pro naši organizaci dělat taková vyjádření,” říká Richard Walker, ředitel afrických programů Člověka v tísni. „Nemyslím si ale, že to je pouze otázka českých politických stran. Vidíme, jak teď napříč Evropou stoupá strach a xenofobie a tento strach je podle mě způsoben z velké části neporozuměním problémů spojených s migrací,” dodal.

„Jestli si myslím, zda bude velká migrační vlna z Afriky do Evropy, tak vzhledem k situaci v posledních třech letech, kdy je tady mnoho konfliktů, mnoho dopadů klimatických změn v celé řadě afrických zemí, tak se samozřejmě domnívám, že se Afričané budou snažit najít lepší místo k životu,” tvrdí Walker.

„Také vidíme pokles populace a stárnutí obyvatelstva v Evropě a bojujeme s tím, abychom zvládli volný trh. Takže něco takového vlastně potřebujeme. Dobrý příklad možná je podobný strach, který měla západní Evropa, když Česká republika a některé další východoevropské státy byly přijaty do EU. To vyvolalo paranoiu, že tito Východoevropané zaplaví Evropu. Samozřejmě, že se to nestalo. A co teď vidíme, tak je pravý opak - britští farmáři se nyní místo původního strachu snaží získat pracovníky z Polska, protože jich tam není dostatek.”

Reklama

Doporučované