Hlavní obsah

Vzít si úvěr na rekonstrukci se vyplatí. Reálné úroky jdou do minusu

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Stavební spořitelny čeká rekordní rok. Reálné úrokové sazby jsou záporné, úvěry na bydlení se pořád vyplatí. Češi stále více investují do rekonstrukcí starého bydlení, než nákupu novostaveb, tvrdí odborníci.

Článek

Stavební spořitelny mají našlápnuto k rekordnímu roku. Jen do konce července poskytly úvěry za téměř 65 miliard korun. To je 99 % objemu úvěrů za celý rok 2020 a 96 % objemu úvěrů za rok 2018, který byl za posledních více než deset let nejlepším rokem v historii stavebních spořitelen.

Hon za nákupem nemovitostí tak pokračuje i letos. Reálná úroková sazba je vzhledem k inflaci záporná, investice do nemovitosti nebo její zhodnocení rekonstrukcí se tak podle odborníků stále vyplatí.

Ačkoliv úrokové sazby úvěrů na bydlení pozvolna rostou už několik měsíců v řadě, stále se drží na nízkých hodnotách, které se pro klienta, který si na bydlení půjčí, po dobu fixace, stávají výhodné. Podle dat České národní banky byla v červnu roční průměrná sazba nákladů (RPSN) stavebních spořitelen 2,23 %, tedy dokonce nižší než srovnatelná RPSN hypoték u bank. Ta činila 2,27 %.

V takovém kontextu se tak půjčka, alespoň na dobu fixace, lidem vyplatí, protože výše reálných úrokových sazeb je totiž stále hluboko pod inflací, což znamená, že úroky z těchto úvěrů jsou v podstatě záporné.

V některých případech může být výhodné se dokonce více zadlužit.
Petr Bartoň, hlavní ekonom Natlandu

Neočekávaná vyšší inflace totiž vždy zvýhodňuje dlužníka, který svůj dluh může splatit znehodnocenými penězi.

„Z toho také plyne, že pokud je člověk na straně dlužníka a čeká rostoucí inflaci, je lepší se inflačním doložkám vyhnout. V některých případech může být výhodné se dokonce více zadlužit. Inflace totiž půjčku dokáže zlevnit. Při dnešním hypotečním indexu 2,3 procenta a inflaci 4,1 procenta je reálná úroková sazba z hypoték (na dobu fixace) -1,8 procenta. Tedy záporná,“ potvrdil na příkladu hypoték Petr Bartoň pro Seznam Zprávy Byznys.

Raději rekonstrukce, než novostavba

Vzhledem k stále rostoucím cenám novostaveb v Česku se lidé více pouštějí do rekonstrukcí dosavadního bydlení, ve finále to vyjde levněji.

Stále častěji se setkáváme s tím, že se lidé kvůli vysokým cenám vrhají raději do rekonstrukcí stávajícího bydlení.
Jiří Šedivý, tajemník Asociace českých stavebních spořitelen

„Nízké sazby úvěrů na bydlení stále silně motivují Čechy ke koupi nemovitostí, a to navzdory tomu, že jejich ceny stoupají meziročně o desítky procent. Nicméně se stále častěji setkáváme s tím, že se lidé kvůli vysokým cenám vrhají raději do rekonstrukcí stávajícího bydlení. Pouštějí se například do přestaveb garáží nebo budují půdní vestavby. Tím nejen řeší své bytové potřeby, ale významně zvyšují i hodnotu nemovitosti,“ komentoval Jiří Šedivý, tajemník Asociace českých stavebních spořitelen.

Rekordy hlásí spořitelny už dnes

Rekordní výsledky už nyní hlásí také Vladimír Pojer, člen představenstva Modré pyramidy. Podle něj spořitelna letos získá vůbec nejlepší obchodní výsledky v celé její historii.

„Abych to přiblížil na konkrétním výkonu Modré pyramidy v minulosti - už na konci srpna jsme překonali historický rekord, kterého společnost kdy dosáhla. Takže to, že čísla budou rekordní, je naprosto nabíledni. Dá se říct, že pokud situace na trhu přetrvá a budeme pokračovat ve stejném tempu, které jsme nastavili v první polovině letošního roku, mohli bychom se dostat velmi blízko tržním maximům našich konkurentů,“ sdělil pro Seznam Zprávy Byznys.

Vladimír Pojer, člen představenstva Modré pyramidy komentuje úspěšný rok Modré pyramidy.Video: Silvie Friedmannová, Seznam Zprávy

Enormní zájem o úvěry od stavebních spořitelen potvrzuje také Jiří Feix, předseda představenstva Hypoteční banky a předseda představenstva ČSOB Stavební spořitelny.

„Úvěry ze stavebního spoření – stejně jako hypotéky – zažívají další rekordní rok v řadě. Úvěry, které stavební spořitelny sjednaly za první pololetí, jsou přibližně stejně vysoko jako za celý loňský rok. I navzdory dopadům pandemie přetrvává mezi Čechy chuť pořídit si vlastní domov. Tu podporují i příznivě nízké úvěrové sazby. Zároveň ale roste zájem Čechů o nákup bytů pro investici.“

Výhled na druhé pololetí

Jak budou vypadat z pohledu zájmu o úvěry poslední měsíce letošního roku, lze jen těžko odhadovat. Odborníci se však shodují na tom, že kartami zamíchá plánované zvyšování úrokových sazeb ČNB. Někteří nevylučují ani částečné zpomalení zájmu o úvěry. V přímé návaznosti ale naopak může posílit zájem o stavební spoření jako takové.

„Čekám, že současný trend v oblasti stavebního spoření bude pokračovat, zatímco v oblasti hypotečního financování dojde k postupnému mírnému poklesu oproti druhému čtvrtletí. I tak bude ale tento rok v oblasti úvěrů rekordní,“ řekl Pavel Čejka z Raiffeisen stavební spořitelny.

Dalším hybatelem trhu bude podle stavebních spořitelen oživení české ekonomiky v postpandemické době. „Očekáváme, že ve druhé polovině roku dojde k ještě výraznějšímu oživení domácí poptávky a k sílícím inflačním tlakům, které podpoří rychlejší růst úrokových sazeb, a to jak krátkodobých, tak i střednědobých,“ předpovídá Libor Vošický ze Stavební spořitelny České spořitelny.

Podle něj tak budou mít na straně jedné vyšší úrokové sazby vliv na nárůst zájmu o stavební spoření, ale na straně druhé oslabí vyšší cena peněz poptávku po úvěrech.

„Podobný scénář očekáváme i v průběhu příštího roku,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Doporučované