Hlavní obsah

Vzkaz EU Mayové: Dohody o brexitu musí do podzimu pokročit

Foto: ČTK

Britská premiérka Theresa Mayová.

Reklama

Evropští představitelé se shodli na tom, že dohody o brexitu musí mít do října jasnou podobu, aby se v říjnu a listopadu mohly dojednat podrobnosti.

Článek

Prezidenti a premiéři 27 zemí Evropské unie ze Salcburku vyslali do Londýna jasný vzkaz. Rozhovory o podobě odchodu Británie z EU musejí v průběhu října výrazně pokročit. Jen tak je bude možné uzavřít na mimořádném summitu plánovaném na polovinu listopadu a vyhnout se situaci, že Británie z EU v březnu příštího roku natvrdo „vypadne“ bez dohody.

Aby bylo možné v říjnu dojednat a v listopadu z unijní strany potvrdit dohodu o rozluce, je podle předsedy Evropské rady Donalda Tuska nutná domluva na funkční a právně závazné pojistce pro vyřešení situace na hranicích mezi Irskem a britským Severním Irskem. Řádný říjnový summit EU Tusk před novináři dokonce označil za „okamžik pravdy“.

Německá kancléřka Angela Merkelová na svém vlastním brífinku hovořila podobně, když uvedla, že v říjnu očekává „významný posun“ v rozhovorech, aby bylo možné je v listopadu uzavřít. Podle hostitele nynějšího neformálního summitu, rakouského kancléře Sebastiana Kurze, je potřeba postoje Británie a zbylých 27 zemí EU sblížit, aby bylo možné se tvrdému brexitu vyhnout. Britská premiérka Theresa Mayová s pohledem Londýna na vývoj jednání seznámila své partnery ve středu na závěr společné večeře, u této diskuse nebyla.

Tusk jednoznačně podpořil práci unijního vyjednavače Michela Barniera a jeho týmu. Premiérka Mayová se v noci na dnešek u večeře snažila podle diplomatů země přesvědčit, aby přiměly Barniera k větší pružnosti v rozhovorech.

Pokud se oběma stranám včas nepodaří domluvit a ratifikovat „rozvodovou dohodu“, upravující aspekty odchodu Británie z EU jako takové nebudou platit – ani části dohody, na nichž se již obě strany shodly. Tedy třeba přechodné období, finanční vyrovnání britských závazků či ochrana práv občanů EU v pobrexitové Británii. „Tvrdý brexit“ by také nepochybně zkomplikoval teprve začínající jednání o budoucím uspořádání vzájemných vztahů.

Problémem v jednáních o dohodě je stále nevyřešená otázka režimu na hranici mezi Irskem a Severním Irskem. Obě strany se tam chtějí vyhnout vzniku „standardní“ vnější hranice EU, není ale jasné, jak to přesně udělat v situaci, kdy Británie hodlá vystoupit z unijního jednotného trhu a trvá na vlastní celní a obchodní politice. S řešením, které by mělo být použito pro případ, že Londýn nenabídne jiný návrh, už přišla EU. Její plán „pojistky“, která by nakonec prakticky udržela Severní Irsko na evropském jednotném trhu, se ale britské straně líbí jen pramálo.

Evropská strana také mluví o potřebě přepracovat některé části návrhů na budoucí uspořádání vzájemných vztahů, se kterými Mayová nedávno přišla v Chequers. Kromě části týkající se právě vnitroirské hranice má EU výhrady k britským představám o budoucí hospodářské kooperaci. Unie naopak už nyní pozitivně hodnotí návrhy Británie související se spoluprací v zahraniční politice, obraně či bezpečnosti.

Reklama

Související témata:

Doporučované