Hlavní obsah

„Vzkaz Ježíškovi: Čert vem Babiše!" Stovky lidí demonstrovaly na Václavském náměstí proti EET

Podívejte se, jak lidé demonstrovali proti EET.

 

Reklama

Podnikatelé a živnostníci, kteří se nehodlají smířit s povinným zavedením elektronické evidence tržeb, se dnes sešli v Praze na Václavském náměstí.

Článek

Akci s názvem Shromáždění za svobodu podnikání pořádala Asociace podnikatelů a manažerů proti zavedení elektronické evidence tržeb. V centru Prahy se sešly stovky lidí. A nedemonstrovali jen podnikatelé, kterých se už EET týká, ale i ti, kteří budou muset elektronicky evidovat tržby příští rok. Předseda Asociace podnikatelů a manažerů Radomil Bábek Seznam Zprávám řekl, že ještě není pozdě protestovat proti elektronické evidenci tržeb.

,,Je to něco, co stát nepotřebuje. Jenom se rozhodl, že bude více a více šmírovat živnostníky a malé podnikatele. A za druhé, dělá to z každého živnostníka a podnikatele sprostého podezřelého," odůvodňuje protest proti EET předseda Bábek.

Na demonstraci přijeli lidé z celé republiky. Například majitel hospody z Chomutova. Kvůli EET zdražuje.

„Zdražujeme kvůli EET, protože nám slibuje, že nám zlevní pět tisíc korun na daních, které jsme ještě nedostali. Za druhé jsme museli zaplatit za pokladny, máme s tím daleko více práce, třeba i naše účetní," vysvětluje hospodský, proč se rozhodl zdražit. Sleva na dani z jedenadvaceti procent na patnáct procent na jídlo prý zdražení nezabrání.

„Šest procent slevy na DPH určitě nepokryje náklady, které se zvedly v hospodách," dodává hospodský z Chomutova.

Demonstranti si přinesli transparenty, například „EET je jako StB", „Vzkaz Ježíškovi - čert vem Babiše", „Chceme svobodu, ne diktaturu státu" nebo „Sbohem, svobodné podnikání". Akce začala přesně za pět minut dvanáct, tedy v 11:55, a trvala něco přes hodinu.

EET funguje už třetím dnem. Do včerejší 19. hodiny už servery Finanční správy evidovaly zhruba 5,7 milionu účtenek a zároveň 159 oznámení o nevydání účtenky. Podle sdělení mluvčí Finanční správy Petry Petlachové systém evidence funguje plynule a bez problémů.

Zákon o EET vstoupil v účinnost ve čtvrtek a jako první se do evidence mají zapojit stravovací a ubytovací služby. Podle odhadů státu se to týká zhruba 40 tisíc podnikatelů. Po hotelech a restauracích se budou muset od března příštího roku zapojit do EET maloobchodní a velkoobchodní firmy. Následovat budou i další obory podnikání.

Do EET je zatím zapojeno 37.314 podnikatelů. Podle dřívějších odhadů Finanční správy se týká první vlna EET zhruba 40.000 podnikatelů. Podle posledního dostupného údaje z 28. listopadu bylo do evidence zaregistrováno 46.250 provozoven.

Reklama

Doporučované