Hlavní obsah

Vzkaz pro Babiše ze Sněmovny: Ústupky nestačí, slibům už nevěříme

Foto: vláda.cz

Premiér Andrej Babiš.

Reklama

Andrej Babiš musí hledat spojence, kteří mu pomohou prodloužit nouzový stav. Opoziční strany ale zatím nejsou s podmínkami spokojeny.

Článek

Premiér stále nemá vyjednanou podporu pro prodloužení nouzového stavu, které se bude projednávat už ve čtvrtek. Pokud ve Sněmovně nenajde dostatek hlasů, nouzový stav skončí v neděli.

Vláda v pondělí udělala několik kroků, které se alespoň částečně shodují s požadavky opozice – podpořila zvýšení náhrad pro lidi v karanténě a slíbila vznik nového systému kompenzací. Ústřední krizový štáb má rozpracovat plán pro návrat části žáků do škol.

Získat hlasy opozice ale tak jednoduché nebude. „Tohle nestačí. Máme tady návrh odškodňovacího zákona. Pokud ho vláda nebude tento týden ochotna podpořit, nemůžeme jakékoli jiné přísliby brát vážně. Je tady také senátní vratka ke kompenzačnímu bonusu,“ uvedl předseda lidovců Marian Jurečka.

Zástupci stran se shodují na tom, že slibům kabinetu už nedůvěřují. „Sliby, že možná někdy otevřeme školy, už jsme tady slyšeli. Nedá se spoléhat na to, co by v normální politické kultuře platilo – že podaná ruka platí,“ uvedla šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Podle ní musí být před čtvrtkem známo konkrétní datum, kdy se budou moci žáci vrátit do škol. Podle předsedy ODS Petra Fialy je debata nad těmito požadavky základním krokem k tomu, aby se o prodloužení nouzového stavu dalo vůbec jednat.

Na sliby je pozdě

Vlastní požadavky představila také koalice Pirátů a Starostů. Starostové rovnou odmítají, že by prodloužili nouzový stav o celých 30 dnů, jak požaduje vláda. „Vláda ten čas, který jí vždy byl Sněmovnou dán k tomu, aby něco připravila a udělala, opět nevyužila,“ konstatoval předseda hnutí Vít Rakušan.

Šéfovou obou stran se v neděli sešli s Andrejem Babišem a navrhli několik bodů, které vláda mohla projednat už na pondělním jednání.  To se ale nestalo „S politováním jsem sledoval výsledky schůze vlády, většina našich návrhů ani nepadla,“ reagoval předseda Pirátů Ivan Bartoš.

„Já si myslím, že na sliby nebo nějaká mediální prohlášení už je teď trochu pozdě. To, co by se opravdu muselo stát, je nějaké zásadní zlepšení komunikace vlády s opozicí a občany,“ řekl Seznam Zprávám pirátský poslanec Jakub Michálek.

Právě kvůli nedůvěře k premiérovi odmítají znovu podpořit nouzový stav komunisté. Ti pro něj v minulosti zvedli ruce, určili si ale podmínky – například návrat části žáků do škol nebo spuštění ski-areálů. Jejich podmínky pak ale kabinet nesplnil. Andrej Babiš KSČM v tomto týdnu znovu kvůli podpoře nouzového stavu oslovil. „My jsme vyčerpali svoje možnosti být vůči vládě vstřícní,“ uvedl šéf poslaneckého klubu Pavel Kováčik.

Reklama

Doporučované