Hlavní obsah

Vzkaz vládě ze dna (bazénu): Diskriminujete a likvidujete celé odvětví

Foto: Aquapalace Praha

Na dně bazénu aquaparku v Čestlicích zástupci zasažených oborů diskutují, co dál.

Reklama

Protest na dně vypuštěného bazénu. Premiér slíbil stoprocentní kompenzace, místo toho nás stát ignoruje a pomáhá selektivně jiným oborům, stěžují si zástupci provozovatelů bazénů či fitness center.

Článek

Podpora státu zůstává pomalá, nedostatečná a jednoznačně selektivní, stěžují si v tiskové zprávě zástupci soukromých provozovatelů bazénů, saun a fitness center. Sešli se proto ve vypuštěném bazénu největšího tuzemského aquaparku, aby vznesli společný a jednotný požadavek vůči české vládě.

Požadují diskusi o úpravě parametrů a sloučení kompenzačních programů do jediné podpory. Ta má být administrativně jednoduchá na straně podnikatelů i státní správy. Původně plánované jednání s Ministerstvem průmyslu a obchodu bylo zrušeno, nyní čekají na nový termín.

Alarmující je podle nich pokračující „ignorance ze strany vlády vůči kritické situaci soukromých bazénů, akvaparků a wellness center“.

„Předseda vlády přitom veřejně slíbil, že stát zaplatí 100 procent nákladů všem, kteří byli v důsledku krizových opatření vlády zavřeni,“ stojí v dnešní tiskové zprávě České unie cestovního ruchu.

„Jsme největším aquaparkem v Česku, který má ve svých retenčních nádržích a bazénech již 13 let nepřetržitě 3000 kubíků vody. Letos jsme zcela marně vynaložili minimálně 12 milionů korun, museli jsme areál uzavřít hned třikrát,“ říká generální manažerka Aquapalace Praha Vladana Horáková.

Rozhodování vlády z minulého týdne bylo podle provozovatelů bazénů silně diskriminační. „Na bazény a bazénová centra se nedostalo, i když patří k odvětvím, která pandemie postihla nejhůře. Byly uzavřeny třetinu letošního roku a teď musely zavřít znovu. Přitom mají celý rok vysoké náklady, protože řadu technologií je nutné udržovat v provozu i po dobu odstávky. Dochází tu k přímé a vědomé likvidaci celého jednoho sektoru,“ říká Martin Plachý, viceprezident České unie cestovního ruchu a spolumajitel skupiny Royal Spa, která vlastní například termální park ve Velkých Losinách.

Majitelé a provozovatelé bazénů a bazénových center od státu zatím získali podle šéfa jejich asociace jen minimální podporu. Mohli využít pouze programy Antivirus, případně Covid Nájemné v těch případech, kdy provozovatelé neužívají prostory ve svém vlastnictví.

„Není v pořádku, že některá odvětví byla odškodněna při podstatně mírnějším propadu příjmů, zatímco na ta těžce postižená se zapomíná. Například pro potravináře byl obratem připraven kompenzační program Agricovid, o kompenzace mohou žádat už při 25 procentech poklesu příjmů. Provozovatelé bazénů žádnou takovou možnost nemají, a to je jejich situace podstatně horší,“ říká Pavel Košnar, prezident Asociace bazénů a saun ČR.

Bazény a bazénová centra a aquaparky v ČR

Celkem: 1150 provozovatelů bazénů pro plavání kojenců, batolat a dětí předškolního věku, nebo bazénová centra

Kromě toho funguje 6 velkých privátních aquacenter, která ročně navštíví téměř 2 miliony návštěvníků.

Zaměstnanců: na různé formy úvazku více než 17 tisíc zaměstnanců

Roční obrat: zhruba 8 mld. Kč

Do tohoto přehledu nejsou započteny veřejné bazény vlastněné či provozované veřejným sektorem. Jejich počet je podle Státního zdravotního ústavu asi 957.

Zdroj: Česká unie cestovního ruchu

Už v listopadu bylo podle unie jasné, že situace je pro bazény kritická. „Od té doby navrhujeme Ministerstvu průmyslu a obchodu plán podpory bazénů a bazénových center, který počítá se vznikem dotačního titulu Covid Bazény. Odezva ze strany státu je zatím nulová, protože už prý nejsou finanční zdroje. My se ale nevzdáváme a doufáme, že vláda si uvědomí vážnost situace a začne jednat,“ říká Viliam Sivek, prezident České unie cestovního ruchu.

Návrh na dotační titul Covid Bazény

Česká unie cestovního ruchu vypracovala ve spolupráci se Svazem léčebných lázní a Asociací bazénů a saun ČR plán, který by podle ní řešil hlavní problémy. Vychází ze Záchranného plánu 10+1, který představila už v první polovině října 2020. Podpora na krytí fixních nákladů má směřovat bazénům a bazénovým centrům v soukromých rukách, nikoliv těm, které provozuje veřejný sektor.

Unie vychází z toho, že zasažený sektor sestává z 1150 provozovatelů s více než 17 tisíci zaměstnanci a obratem přesahujícím 8 miliard korun ročně. Návrh řešení, jak z krize částečně ven, zaslala Česká unie cestovního ruchu místopředsedovi vlády Karlu Havlíčkovi.

Také fitness centra sčítají ztráty

V problémech jsou i fitness centra. Za dva týdny nuceného uzavření vnitřních sportovišť vygenerují celkovou ztrátu až 285 milionů korun, uvedla Česká komora fitness.

„Podle posledního průzkumu České komory fitness přesahují ztráty fitness sektoru za druhou vlnu pandemie 750 milionů korun. Řada provozovatelů je na, nebo za hranicí přežití, v řádu dnů až týdnů nebudou schopni dále hradit své závazky, a budou tedy na sebe muset vyhlásit insolvenci. To je stav, který je zcela neudržitelný,“ uvádí Jana Havrdová, prezidentka České komory fitness a členka představenstva Hospodářské komory ČR.

Reklama

Doporučované