Hlavní obsah

Vzkaz z masokombinátu pro lídra ČSSD: Češi došli. Museli jsme dovézt lidi z Mongolska

Češi v masokombinátu pracovat nechtějí, dovážejí si proto zaměstnance z Mongolska.Video: Petr Švihel

 

Reklama

Masokombinát ve Valašském Meziříčí zaměstnává přes třicet pracovníků z Mongolska. Češi o tuto práci nemají zájem, i když se je firma snaží lákat.

Článek

Nezaměstnanost v Česku klesá. Firmám chybí lidé. Některým nezbývá než lovit v zahraničí. A právě na toto téma se v nedávné debatě do sebe pustil ministr zahraničních věcí a volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek s předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem.

Masokombinát Krásno ve Valašském Meziříčí nabízí svým zaměstnancům týden dovolené navíc, třináctý a čtrnáctý plat a další benefity. Přesto není schopný přilákat nové zaměstnance. Aby udrželi výrobu a nemuseli odmítat zakázky, museli hledat pracovníky v zahraničí.

„V současné době máme asi 35 lidí z Mongolska, které máme jako zaměstnance. K tomu máme asi třicet lidí agenturních,” říká Karel Pilčík, majitel masokombinátu. S lidmi z Mongolska má minimální potíže, jsou podle něj spolehliví.

„Čeští dělníci ve Valašském Meziříčí nejsou vůbec. Kolem nás je spousta fabrik, které dělají pro Automotive, a na úřadu práce se registruje 650 lidí a volných míst je přes tisíc,“ dodává Pilčík.

Odborníci na trh práce v tomto regionu potvrzují, že nabídek je dostatek. A protože si lidé mohou vybírat, raději zkouší jiné zaměstnání než v masokombinátu.

Reklama

Doporučované