Hlavní obsah

Vzkříšení řemesel? Pekařů či kovářů přibývá. Chybějí zedníci a truhláři

Ze školy vyšlo více pekařů, elektrikářů a kovářů. Řemeslo začíná mít naději.

 

Reklama

Sehnat řemeslníka je tradičně problém. Jejich počty dlouhodobě klesají. Letos se alespoň v některých oborech situace začala zlepšovat.

Článek

Řemeslníků je dlouhodobě nedostatek. Poznali to v posledních letech zákazníci, kteří potřebovali jejich služby, a firmy, jež marně hledají potřebné pracovníky.

Ukazuje se ale, že některým oborům roste popularita a hlásí výrazné meziroční nárůsty nově vyučených řemeslníků.

Podle analýzy Asociace malých a střední podniků a živnostníků rapidně přibylo například nových pekařů. Trend potvrzují i odborná učiliště.

Znatelně roste zájem o některá řemesla

„O některé obory je znatelně větší zájem a některé obory zůstávají popelkou,“ říká Jana Porvichová, ředitelka Střední školy umělecké a řemeslné v Praze.

Meziročně se na škole zvýšil zájem uchazečů například o kovářství. Zatímco v minulosti se hlásilo na obor 14 žáků, v posledním školním roce to bylo 25 žáků. Naopak se dlouhodobě potýkají s nezájmem dětí o obor čalouníka.

Dnes vydaná analýza řemesel zkušenosti ředitelky potvrzuje. Meziročně sice klesl počet absolventů řemeslných oborů o pět procent, jsou ale obory, které zažívají nevídaný nárůst.

O 41 procent se zvýšil počet vyučených pekařů a o více jak pětinu narostl počet obráběčů kovů. Školy opustilo i více elektrikářů.

„Situace se začíná lepšit, ale důvod k jásotu to zdaleka není. Je třeba mít stále na paměti, že před deseti lety končilo na našich učilištích téměř dvacet tisíc absolventů ročně, nyní je to již jen jedenáct tisíc,“ řekl k datům Karel Havlíček, předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků.

Reklama

Související témata:

Doporučované