Hlavní obsah
Online

Zátarasy a desítky policistů. Policie zarazila bleší trh v Praze

Foto: Jan Mihaliček

Policejní kontrola opatření na omezení pohybu na hranici okresů Jablonec n.N. a Semily. Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Dění v souvislosti s koronavirovou epidemií sledujeme doma i ve světě.

Článek

Nejdůležitější zprávy

- Česko: V pátek přibylo v Česku 13 tisíc nových případů koronaviru. Je to o téměř 1700 případů méně než minulý pátek, zároveň jde o nejnižší číslo za poslední čtyři dny. „Doufám, že se to (rozvolňování) stane po Velikonocích. Myslím, že většina lidí pochopila, že už jde fakt o život, a konečně vidíme, že naši spoluobčané se snaží dodržovat daná opatření,“ řekl pro deník Právo premiér Andrej Babiš.

- Česko: Pražská policie v pátek večer a v sobotu dopoledne zablokovala vjezd na bleší trh ve Vysočanech. Hlídky zabránily vjezdu do prostor tržiště více než sto sedmdesáti řidičům. Trhy podle vládních opatření nesmí fungovat. Akce se podle mluvčího účastnilo několik desítek policistů a skončila kolem jedenácté dopoledne. Pokuty žádné nepadly, policisté vše řešili domluvou.

- Polsko: Země je připravena pomoci Čechům v boji proti pandemii covidu-19 a čeká na signál české strany, kdy pošle prvního pacienta. Řekl to v sobotu soukromé stanici Polsat News náměstek polského ministra zdravotnictví Waldemar Kraska.

- USA: Kalifornie rozhodla o zmírnění některých protipandemických opatření týkajících se venkovních sportů nebo zábavy. Po téměř roce by se tak mohly otevřít zábavní parky včetně Disneylandu a na tribuny stadionů by se mohli vrátit sportovní fanoušci. Nová pravidla budou platit od 1. dubna, platit však budou jen pro obyvatele tohoto státu.

Vývoj jsme sledovali i v pátek:

  • Na jihu Čech hlásí 1130 případů nákazy

    Jihočeští hygienici za posledních 24 hodin evidovali 1130 nových případů koronaviru. Je to o 205 pacientů více než minulou sobotu. Počet aktivních případů covidu-19 na jihu Čech stoupl na 9656. V tiskové zprávě to uvedla ředitelka jihočeské krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

    Od pátku do soboty laboratoře v regionu analyzovaly 1258 vzorků, z nichž bylo 1130 pozitivních. „Ve 240 případech byl zdrojem nákazy kontakt s pozitivní osobou v rodině a ve 115 na pracovišti. Dalších 21 nových případů se týkalo škol, osm zdravotnických zařízení a 11 sociálních služeb. Dvě osoby se infikovaly při pobytu v Německu. V ostatních případech zatím nebylo možné zdroj nákazy identifikovat,“ uvedla Kotrbová.

    Za posledních 24 hodin se v regionu 578 nemocných uzdravilo a dva lidé zemřeli. V kraji se kumulativně od začátku pandemie loni na jaře prokázala nemoc u 71 246 lidí. Vyléčilo se 60 454 Jihočechů. Od loňského března zemřelo v souvislosti s covidem-19 v kraji 1136 lidí.

  • Pařížská policie vyklidila náplavku, byly tam davy lidí

    Pařížská policie v sobotu odpoledne vyklidila nábřeží řeky Seiny v hlavním městě Francie, kam slunce vylákalo davy Pařížanů. Pořádkové síly zákrok odůvodnily tím, že se na nábřežích nedodržují opatření přijatá proti šíření nemoci covid-19, zejména pokud jde o odstup a nošení roušek.

    „Lidé nedodržují vzájemný odstup,“ uvedla prefektura podle listu Le Parisien těsně před zásahem strážců zákona. Současně doporučila raději se vyvarovat míst, kde se soustřeďuje příliš mnoho lidí. Deník na svém webu také připomněl, že zákaz konzumovat alkohol na veřejnosti mezi 11. až 18. hodinou se v Paříži vztahuje na oba břehy Seiny, stejně jako na pařížské ostrovy.

    Agentura AFP připomněla, že stejná situace se odehrála i před týdnem, kdy však policie zasáhla až těsně před zákazem vycházení stanoveném na 18:00.

  • Senát USA schválil pomoc ekonomice v objemu 1,9 bilionu USD

    Senát Spojených států v sobotu schválil soubor opatření v objemu 1,9 bilionu dolarů (41 bilionů Kč) na podporu americké ekonomiky postižené pandemií covidu-19. Oznámily to tiskové agentury.

    Senátoři po maratonu debat, vyjednávání a pozměňovacích návrhů přijali jeden z největších legislativních balíků v historii Spojených států, napsala agentura Reuters. V Senátu, rozděleném mezi demokraty a republikány, návrh příslušného zákona prošel podle agentury AFP v poměru 50 ku 49 hlasům.

    Návrh zákona, předložený prezidentem Joem Bidenem, se nyní vrátí do Sněmovny reprezentantů, kde mají demokraté většinu. Jeho definitivní přijetí se tak podle agentury AP očekává příští týden. Sněmovna reprezentantů již jednou - koncem února - balík opatření schválila. Balíček tehdy prošel v poměru hlasů 219 ku 212. Z amerického záchranného plánu mají být financovány vakcíny a zdravotnický materiál a další finanční pomoc postiženým domácnostem, malým firmám i regionálním a místním vládám.

  • Zdravotníci v Praze aplikovali 186 tisíc dávek vakcín, tvrdí Hřib

    V Praze zdravotníci dosud podali lidem 186 000 dávek vakcín proti nemoci covid-19, přičemž třetinu z nich dostali lidé, kteří mají trvalé bydliště v jiném kraji. Zhruba dvě třetiny Pražanů starších 80 let bylo naočkováno aspoň první dávkou vakcíny, uvedl v sobotu odpoledne na twitteru pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

    Údaje podle něj pochází z datové platformy pražského magistrátu Golemio. Z nich vyplývá, že minimálně jednu dávku vakcíny dostalo 35 000 obyvatel Prahy ve věku nad 80 let. Celkem je v hlavním městě kolem 55 000 občanů této věkové kategorie.

  • V hlavním městě Švédska demonstrovaly stovky lidí proti opatřením

    Stovky lidí se v sobotu účastnily demonstrace proti koronavirovým opatřením v centru Stockholmu, a to navzdory zákazu shromažďování víc než osmi lidí na veřejnosti. Informovala o tom agentura Reuters. Policie se snažila účastníky protestu přimět, aby se rozešli. Několik lidí zatkla, uvedl deník Dagens Nyheter. Podle něj se demonstranti do švédské metropole sjeli z různých částí země.

    Podle místních médií se demonstranti v centru Stockholmu v sobotu shromáždili velmi rychle a bylo jich 300 až 500. Policie se je snažila výzvami megafonem přimět, aby se rozešli. Demonstranti nedodržovali rozestupy, ani neměli roušky. Na záběrech místní televize je vidět, že policie několik demonstrantů zadržela. Poklidně je odvedla do policejních vozů.

    Švédsko se loni rozhodlo s nákazou bojovat jinak než většina států a zavedlo podstatně mírnější opatření než zbytek Evropy. Tamní vláda vydávala spíše doporučení a spoléhala především na zodpovědnost občanů.

  • Policisté zablokovali vjezd na bleší trh v pražských Vysočanech

    Pražská policie v pátek večer a v sobotu dopoledne zablokovala vjezd na bleší trh ve Vysočanech, sdělil ČTK mluvčí policistů Jan Rybanský. Hlídky zabránily vjezdu do prostor tržiště více než sto sedmdesáti řidičům. Trhy podle vládních opatření nesmí fungovat. Akce se podle mluvčího účastnilo několik desítek policistů a skončila kolem jedenácté dopoledne. Pokuty žádné nepadly, policisté vše řešili domluvou. Vyjádření provozovatele trhu ČTK shání. Policie podle Rybanského začala auta obracet v pátek kolem 23:00 u vjezdu do areálu trhu z Poděbradské ulice. Provozovatelé bleších trhů na facebooku napsali, že v sobotu zavřeli „z důvodu policejních zátaras“. „Zátarasy bych tomu asi neříkal, nicméně ve vozovce byla dvě vozidla,“ komentoval to mluvčí. Cílem podle něj bylo, aby se auta neotáčela v areálu, kde by tím vznikla chaotická situace.

    Sankce policisté žádné neudělili, a to ani nakupujícím a prodejcům mířícím na trhy, ani provozovateli areálu. „Vše bylo řešeno na místě domluvou, tedy nebyla uložena žádná bloková pokuta ani nebyl žádný případ předán příslušnému správnímu orgánu k dořešení,“ řekl mluvčí.

  • Covid-19 si v Rusku vyžádal přes 200 tisíc obětí

    Od začátku pandemie zemřelo již více než 200 000 Rusů, kteří se nakazili koronavirem, vyvolávajícím onemocnění covid-19. Jen v lednu zemřelo 37 000 pacientů a loni 162 000 Rusů s koronavirem, uvedl v sobotu server Newsru.com s odvoláním na údaje ruského statistického úřadu Rosstat. Údaje statistiků se výrazně liší od vládního operativního štábu, který aktuálně uvádí 88 726 obětí nákazy.

    Vůbec nejhorším měsícem z hlediska počtu ruských obětí byl podle Rosstatu loňský prosinec, kdy zemřelo 45 331 lidí, kteří onemocněli covidem-19.

    Dvojí různé statistiky už dříve vysvětlovala vicepremiérka Taťjana Golikovová. Operativní štáb započítává pouze zemřelé, u nichž koronavirus dříve potvrdily testy, zatímco statistický úřad počítá i ty, u nichž covid-19 prokázala pitva.

  • V Písku se demonstrovalo, promluvil poslanec Volný

    Přibližně pět desítek lidí se podle policejního odhadu v sobotu shromáždilo v Písku na demonstraci iniciativy My společně. Organizátoři při ní mimo jiné tvrdili, že nařízení vlády spojené s koronavirem omezují svobody. Na demonstraci vystoupilo několik řečníků, mezi nimiž byl i nezařazený poslanec Parlamentu ČR Lubomír Volný. „My jsme mlčící většina a je třeba, abychom mlčet přestali. Nechceme si nechat ukrást čistý vzduch, nechceme si nechat ukrást ty naše hospody, chceme o to bojovat. Ale budeme bojovat mírově a politicky a vyhrajeme ve volbách,“ řekl také ve své řeči z připraveného pódia Volný.

    Podle jednoho z organizátorů sobotní demonstrace Pavla Sedláčka měla být účast na akci ještě vyšší. „Ale řadu lidí, kteří sem za námi mířili, zastavila policie a nepustila je dál,“ řekl Sedláček z pódia. Policisté avizovali, že o víkendu hodlají kontrolovat při demonstracích svolaných do některých měst v Česku dodržování pravidel, která jsou omezena kvůli šíření koronaviru. Pořadatelé sobotního shromáždění proto na úvod vyzvali účastníky, aby všichni měli ochranu úst a zachovávali potřebné rozestupy.

  • Úspěchy izraelského očkování podle lékaře souvisí s digitalizací

    Izrael je nyní v přepočtu na obyvatele nejrychleji očkujícím státem světa. Klíčovou úlohu v tom podle poradce izraelské vlády v boji s koronavirem, profesora medicíny Rana Balicera sehrála plná digitalizace zdravotního systému, která umožnila včasnou identifikaci rizikových skupin a rychlou registraci. Novinářům to Balicer řekl tento týden na virtuálním brífinku.

    Izrael je v pozdní fázi třetí vlny pandemie, kterou se podařilo zpomalit kombinací uzávěry a očkování. Nakažlivější britská mutace podle Balicera nyní představuje zhruba 90 procent nových případů.

    Očkovování začalo v prosinci a obě dávky vakcíny proti covidu-19 dostalo skoro 90 procent Izraelců starších 50 let. Nejméně jednu dávku již dostala více než polovina z devítimilionové izraelské populace. V naprosté většině případů se očkovalo vakcínou Pfizer/BioNTech.

  • Kraska: Polsko pomůže ČR s covidovými pacienty, čeká na signál

    Polsko je připravené pomoci Čechům v boji proti pandemii covidu-19 a čeká na signál české strany, kdy pošle prvního pacienta. Řekl to dnes soukromé stanici Polsat News náměstek polského ministra zdravotnictví Waldemar Kraska.

    Reagoval tak na dotaz týkající se pátečního sdělení českého ministerstva zdravotnictví, že Česká republika aktivovala zahraniční pomoc a požádala o součinnost s umístěním minimálně desítek pacientů s onemocněním covid-19 do Německa, Švýcarska a Polska. Důvodem je, že řada nemocnic není schopná pacientům zajistit obvyklé standardy poskytované péče.

  • FT: EU žádá po USA, aby uvolnily vývoz vakcíny od AstraZenecy

    Evropská komise chce po Spojených státech, aby povolily vývoz vakcíny proti covidu-19 od společnosti AstraZeneca do Evropy. Napsal to dnes deník Financial Times. EU také žádá, aby Washington umožnil volné dodávky účinných látek pro výrobu preparátů typu mRNA. Současně ale Brusel hodlá prodloužit platnost pravidel, jež umožňují omezit vývoz přípravků z EU. USA vakcínu od AstraZenecy zatím nepoužívají, protože nebyla schválená tamním regulátorem.

  • Místa pro antigenní testy v Praze se zaplnila

    Kapacita pro antigenní testy na covid-19 je v Praze pro příští týden téměř zaplněna. Jen na některých odběrných místech je ještě možné najít termíny, zpravidla na druhou polovinu týdne. ČTK to zjistila z rezervačních systémů odběrných míst. Větší zájem o antigenní testy souvisí s povinným testováním ve firmách, podobná situace je i v krajích.

  • Babiš: Doufám, že rozvolníme po Velikonocích

    Premiér Andrej Babiš nepředpokládá, že vláda dodrží původně oznámené tři týdny lockdownu. V rozhovoru pro deník Právo potvrdil, že po uplynutí tří týdnů se opatření rozvolňovat nebudou. „Ale doufám, že se to stane po Velikonocích. Nerad bych něco sliboval. Musíme snížit počet nakažených a hospitalizovaných. Myslím, že většina lidí pochopila, že už jde fakt o život, a konečně vidíme, že naši spoluobčané se snaží dodržovat daná opatření,“ řekl pro deník Babiš.

  • Finsko kvůli pandemii mění termín komunálních voleb

    Termín finských komunálních ovleb se přesouvá z 18. dubna na 13. června kvůli zhoršující se epidemiologické situaci v zemi, uvádí Europe Elects. Na posunu voleb se shodla většina parlamentních stran kromě pravicové nacionalistické strany PS-ID.

  • Maďarsko zaznamenalo rekordní denní přírůstek 7269 nakažených

    Maďarsko v pátek zaznamenalo rekordní denní přírůstek nových případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2. Podle dnešní informace na vládním webu koronavirus.gov.hu přibylo 7269 infikovaných, což je o 14 procent výše, než tomu bylo ve čtvrtek. Celkový počet dosud infikovaných lidí se v zemi zvýšil na 459 816.

    Pokud jde o úmrtí lidí nakažených koronavirem, v pátek jich přibylo dalších 146. V zemi s téměř deseti miliony obyvatel tak od začátku vypuknutí pandemie doposud zemřelo 15 765 pacientů s nemocí covid-19.

    Maďarsko podle agentury Reuters nyní patří mezi země s nejvyšším tempem šíření infekce, počty nakažených v poslední době stále stoupají. Aktuálně tam platí do 22. března zákaz nočního vycházení, omezeno je shromažďování, část školáků se učí na dálku, hotely jsou zavřené a restaurace mohou vydávat pouze jídlo s sebou.

  • Odveta za snímky s Prymulou? Fotograf nebyl vpuštěn na Slavii

    Fotografovi deníku Sport Pavlu Mazáčovi byl podle vyjádření jeho domovské redakce odmítnutý vstup na stadion Slavie na středeční zápas Slavia – Karlovy Vary a také na nedělní Slavia – Baník. Právě fotograf Mazáč v únoru pořídil snímky VIP tribuny, kde mimo jiné seděl i epidemiolog a poradce premiéra Roman Prymula, který před zápasem veřejně mluvil o nutnosti co nejtvrdšího lockdownu.

    Redakce deníku Sport si tyto dvě okolnosti spojuje. „Přímou reakcí na pořízenou fotografii totiž bylo odepření vstupu na stadion,“ píše ve svém stanovisku šéfredaktor Sportu Lukáš Tomek, podle kterého jde o nebezpečný pokus omezovat novinářskou práci a nepřípustnou odvetu pro reportéra. „Naše rozhodnutí považujte za finální,“ cituje Sport odpověď Jaroslava Tvrdíka, předsedy představenstva SK Slavia, podle kterého se nejedná o porušení pravidel ligy.

  • Profesor Raška: Česká vakcína je plýtvání penězi

    Molekulární virolog a imunolog Karel Raška považuje obnovení projektu české vakcíny za plýtvání penězi. „I když některé lidi kolem toho osobně znám, připadá mi to absolutně k smíchu,“ řekl v rozhovoru pro server iRozhlas.cz. Nepovažoval by za rozumné, aby se v Česku očkovalo ruskou vakcínu Sputnik, pokud nebude schválena Evropskou lékovou agenturou. Přesto ale má pro ruské očkování slova pochvaly. „V této ruské vakcíně je jeden adenovirus v první dávce a ve druhé je adenovirus jiné skupiny, což je poměrně chytrá varianta. Tímto způsobem jsou si (Rusové) jistější, že imunita proti adenovirovému typu, která se vytvoří s první dávkou, nebude interferovat s dávkou druhou,“ popsal Raška.

  • Krematorium v Karlovarském kraji je mimo provoz

    Jediné krematorium v Karlovarském kraji sloužilo kvůli pandemii na hraně svých kapacit. Podle informací Seznam Zpráv tamní pec zátěž nezvládla a je aktuálně kvůli závadě mimo provoz.

  • Německo přijme slovenské pacienty infikované koronavirem

    Německo poskytne ve svých nemocnicích urgentní péči slovenským pacientům infikovaným koronavirem. Letecký transport se uskuteční dnes. Na twitteru to napsal slovenský ministr zahraničí Ivan Korčok.

    Nemocnice na Slovensku čelí během nynější silné druhé vlny pandemie náporu pacientů s covidem-19. Česko v pátek aktivovalo zahraniční pomoc a požádalo o součinnost s umístěním minimálně desítek covidových pacientů do Německa, Švýcarska a Polska.

  • Hejtman: Nejčernější scénář se zatím nenaplňuje

    Podle hejtmana Moravskoslezkého kraje Ivo Vondráka se situace v nemocnicích mírně zklidňuje.

Reklama

Hlavní zprávy